Vordingborg Kommune: Grønne energiprojekter - kom bare an

Vordingborg Kommune går all in på grønne energiprojekter med både biogas, solcelleparker og et Power-to-X-anlæg på Vordingborg Havn. Det siger Anders J. Andersen, formand for Klima- og Teknik udvalget i Vordingborg Kommune. European Energys ansøgning om et testcenter i Barmosen bliver dog først behandlet i 2023.

- Kan European Energy forvente at få godkendt ansøgningen om et stort testcenter med solceller, vindmøller og landbrug?

- Helt generelt kan jeg sige, at vi vil den grønne omstilling i Vordingborg Kommune - virksomhederne er velkomne. Vi siger: Kom bare an! De virksomheder, som allerede er her med solceller og biogasanlæg, er imponerede over vores hurtige sagsbehandling og siger: Gid andre kommuner var lige som jer.

- Hvornår tager I stilling til ansøgningen om Agri-PV testcentret?

Ansøgningen vil indgå i den proces for arealer til projekter med grøn energiproduktion, som vi har i 2023. Det er projekter med både solceller og vindmøller. Når vi har modtaget projektønskerne, får vi en proces for, hvilke der skal fremmes. I 2019 imødekom vi syv af 16 ønsker om udlæg af solceller.

- Hvor længe varer sådan en proces?

Det skal behandles politisk, der skal udarbejdes et forslag til lokalplan, og der vil være offentlig høring. Hele processen vil formentlig vare til lidt ind i 2024.

- Hvad siger borgerne i Vordingborg til de store energianlæg?

Vi har haft nogle ganske få protester imod de seneste solceller på 123 hektar i Barmosen, men da firmaet bag holdt indvielse her i november, kom der virkelig mange borgere, som var positivt overraskede over det, de så - og ikke mindst over at høre, at anlægget kan varme 38.000 huse op. Nature Energys biogasanlæg i Køng - nu købt af Shell - var der massiv modstand imod. Nu kører det derudad, og jeg ved ikke, om borgerne i Vordingborg har opdaget det. Jeg hører ikke mere til det.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle