Landbruget vil fyre miljøforskere som rådgivere for ministeriet

L&F samt BL vil have friske øjne - gerne fra udlandet - på miljøforskning og rådgivningen af ministeriet.

Miljøforskerne ved DCE-Aarhus Universitet gør ikke deres arbejde ordentligt, og udtaler sig om ting uden for deres forskningsområde. Derfor bør Fødevare- og miljøministeriet ikke bruge dem som rådgivere.

Det mener Landbrug & Fødevarer samt Bæredygtigt Landbrug ifølge Altinget.

Send i udbud

Ifølge Flemming Nør-Pedersen, direktør i Landbrug og Fødevarer er der for mange eksempler på at forskerne udtaler sig om noget uden for deres specifikke fagområde. Det bør man ikke gøre, når man løser en myndighedsopgave. Han mener derfor at ministeriets myndighedsberedskab skal sendes i udbud. Dermed kan også udenlandske forskere byde ind på opgaven.

Bæredygtigt Landbrug mener, at der er behov for nytænkning, og at man skal ophæve kontrakten med DCE.

»Hvis eksperterne på Aarhus Universitet driver politik på bekostning af faktuelle data, så bliver det politiske beslutningsgrundlag simpelthen forfalsket,« skriver faglig rådgiver i Bæredygtigt Landbrug Poul Vejby-Sørensen i et indlæg på Altinget.

DCE, som også hedder Aarhus Universitets Nationale Center for Miljø og Energi, har rådgivet ministeriet siden 2007. I år får de 121 mio. kr. for deres såkaldte forskningsbaserede myndighedsbetjening.

Flemming Nør-Pedersen understreger på Altinget.dk, at det ikke er hele rammeaftalen med Aarhus Universitet, der er noget i vejen med. For eksempel fungerer rådgivningen på veterinærområdet godt.

Forskere har ytringsfrihed

Prodekan Kurt Nielsen, Aarhus Universitet, fastholder ifølge Altinget, at DCE’s rådgivning er baseret på forskning efter internationale standarder. Derfor mener han ikke, det vil ændre noget, at der eventuelt kommer udenlandske forskere på banen, i forbindelse med, at man konkurrenceudsætter rådgivningen.

Samtidig fastslår han med hensyn til kritikken af, at forskerne udtaler sig uden for deres fagområde til, at forskerne har ytringsfrihed.

DN glade for DCE

Præsident for Danmarks Naturfredningsforening (DN) mener, at landbruget er ude efter DCE, fordi de siger noget, landbruget ikke kan lide.

»De vil have lukket munden på alle, der er kritiske over for landbruget,« siger hun.

Ida Auken, miljøordfører for de radikale, mener også, at DCE gør det godt nok. Hun påpeger at problemerne ikke går væk ved, at man skifter rådgiver.

Servicetjek i gang

Fødevare- og miljøministeriet er allerede i gang med et servicetjek af deres myndighedsaftaler. Målet er ifølge miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) at sikre, at ministeriet altid får den bedst mulige rådgivning ad de stærkeste faglige miljøer, skriver Altinget.

Servicetjekket bliver færdigt efter sommerferien.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle