Dansk And genopstår og planlægger slagtning af 700.000 ænder om året

Det har krævet færre hænder, hævede salgspriser og en lavere notering til producenterne at få selskabet op at stå igen.

Dansk And, der i februar gik konkurs, er kommet på vingerne igen under navnet Dansk Andeudvikling ApS, og torsdag morgen lægger 40 medarbejdere ud med at slagte knap 6.000 stykker fjerkræ.

Sådan lyder det fra Martin Daasbjerg, som sidder med samtlige anparter i det nye selskab.

”Der har virkelig været et ønske om, at den her forretning kom til at køre igen. Der er nemlig et behov for forretningen, og derfor er vi svært tilfredse med, at vi nu starter op igen,” siger han.

Skal slagte ænder og høns

Selskabet skal fortsat slagte i de Struer-baserede lokaler, og de 6.000 daglige slagtninger skal inden for overskuelig fremtid gerne fordobles til 12.000 slagtninger om dagen.

”Det skal ikke ske lige nu, men først når vi er klar til det. Men vi ved,at vi råder over et anlæg, som kan klare meget mere end det. Det er meget avanceret og kan eksempelvis også confitere (en fransk tilbederedningsform, red.), så vi har nogle produktudviklingsmuligheder, der er helt i særklasse,” fortæller Martin Daasbjerg og uddyber, at det nye Dansk Andeudvikling også skal slagte andet end bare ænder.

”Vi vil samle andeslagtningerne til torsdag og fredag og måske fylde anlæggene op ugens tre første dage med eksempelvis høns, som der er virkelig mange af, og som enten bliver lavet til minkfoder eller kørt til Tyskland eller Holland. Det kan vi godt tænke os at få til at køre på en anden måde. Og vi snakker altså ikke småpenge her – i ænder snakker vi 700.000 stk. om året, men i forhold til høns snakker vi mange flere,” siger Martin Daasbjerg uden at komme et mere præcist tal nærmere.

Salg til både Danmark og Tyskland

Det nye Dansk Andeudvikling ApS har allerede solgt over halvdelen af årsproduktionen, inden den første slagtning er påbegyndt.

”Jeg tror, vi kommer igennem på en rigtig god måde. Vores store kunder i Danmark lægger massive ordrer ind, og så ved vi derfor, at hr. og fru Jensen i Danmark er klar til at tage imod en and, som er danskproduceret hele vejen fra æglægningen til slagtningen,” siger han og uddyber, at en stor del af ænderne kommer til at gå til de danske forbrugere, mens en anden stor del, særligt de økologiske ænder, går til det tyske marked.

Skal have butikken under kontrol

Det er dog en anelse mere sparsomt med oplysninger, når Martin Daasbjerg skal pege på, hvem der har lagt penge i Dansk Ands genfødsel.

”Der er enkelte gengangere blandt investorerne, og jeg selv og min familie har skudt penge i det. Ellers vil jeg ikke komme det nærmere,” siger han.

For at undgå en situation som med Dansk And, der gik konkurs så sent som i februar, har man taget en række forholdsregler.

Det indebærer bl.a. et nøje fokus på omkostninger, færre hænder på gulvet, højere salgspriser og en lavere notering til producenterne.

»Vi har kigget på alle vores omkostninger, og vi har skåret til med den skarpe kniv. Vi har rettet vores salgspriser, så vi kan være med i markedet. Vi er nødt til at have den her butik under kontrol, og det får vi,« siger Martin Daasbjerg, der dog nægter at fortælle, hvor høj en notering selskabet giver de enkelte producenter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle