Jordprisen stiger 31 mia. kr. med mere N

Samtidig reddes 360 landmænd fra at være kriseramte, viser tal fra Seges.

Bedre konsolidering, bedre overlevelsesevne og bedre kreditværdighed. Sådan bliver effekten af landbrugspakkens ekstra kvælstof til landmændene ifølge de nyeste beregninger fra Seges. Og det kommer på det for landbruget bedst tænkelige tidspunkt. Det vurderer erhvervsøkonomisk chef Klaus Kaiser.

»Vi ser ofte, at politiske indgreb forstærker konjunkturudsvingene, fordi de kommer på et forkert tidspunkt. Det gør Landbrugspakken ikke. Den får styrket ejendomsmarkedet på et kritisk tidspunkt,« siger han.

Timingen for landbrugspakken er ideel, fordi den både bidrager til at holde hånden under det skrøbelige marked for ejendomme, og fordi den styrker pengeinstitutternes solvens, så de er bedre i stand til at leve op til de stigende kapitalkrav, der er til dem. De får slet og ret lettere ved at låne penge ud.

20-40 mia. kr.

Helt konkret bevirker de 20 procent ekstra kvælstof, at landbrugets indkomst vokser med 1,8 mia. kr. Altså med det nuværende pris- og omkostningsniveau. For en gennemsnitlig heltidsbedrift giver det isoleret set en merindtjening på 80.000 til 120.000 kr. Men samtidig betyder den ekstra indtjening, at jordprisen isoleret set stiger. Ifølge Seges beregninger gør Landbrugspakken jorden 12.000 kr. mere værd pr. hektar, svarende til 31,4 mia. kr. i alt.

»Der er en vis usikkerhed, og der kan også påregnes et psykologisk aspekt, så det er mere realistisk at sige, at Landbrugspakken alt andet lige gavner ejendomsværdierne med 20-40 mia. kr.,« siger Klaus Kaiser.

Når jordprisen pludselig er mere værd, forbedres landmændenes egenkapital, og gældsprocenten falder.

»Når gældsprocenten falder, og likviditeten forbedres, vil færre landmænd være kriseramte,« siger Klaus Kaiser.

Der er i dag 1.600 landmænd, der betegnes som kriseramte, fordi de har høj gæld og negativ likviditet. Med de højere gødningsnormer vil tallet falde til 1.240. Ergo slipper 360 landmænd af med betegnelsen »kriseramt.«

Landbrugspakken giver fuld effekt til nuværende landmænd. Men når jordpriserne stiger, som det forudses, får de kommende landmænd ikke helt det samme ud af pakken, fordi de kommer til at betale mere for ejendommene. Det tager dog mange år, før tilstrækkelig mange landbrug er handlet til de højere priser, så landbrugspakken mister en del af sin effekt. Men indregnes det, falder andelen af kriseramte måske nærmere med 200 til 1.400 bedrifter.

»Og det skyldes kun mere gødning. Dertil kommer alle de andre positive elementer i pakken,« siger Klaus Kaiser.

Optimisme spirer

Ifølge ejendomsmægler Finn Pedersen, Landbrugsmæglerne, er jordprisen ikke steget endnu som følge af pakken, men han tvivler ikke på, at det kommer.

»Når vi snakker med landmænd, snakker vi også altid landbrugspakke, og vi kan mærke, den giver optimisme. Det plejer at være lig med højere priser,« siger han.

Faktaboks

Landbrugspakken gavnerpå flere måder

  • Landmændene oplever både øget indkomst og styrket egenkapital/soliditet
  • Timingen for fødevare- og landbrugspakken er ideel, idet den via kapitalværdi-effekten bidrager til at holde hånden under det skrøbelige marked for handel med landbrugsejendomme
  • Endelig er der en betydelig sideeffekt i form af en styrkelse af pengeinstitutternes solvens, så de bedre er i stand til at honorere de stigende kapitalkrav

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle