Dyrlæge: Hver femte svineproducent kan lave OUA-produktion

For mange svineproducenter er skridtet til at droppe antibiotika ikke så stort.

Dyrlæge Kristian Havn, Svinevet, deler ikke den skepsis omkring produktion uden antibiotika (OUA), som en dyrlægekollega har givet udtryk for på landbrugsavisen.dk.

Han ser derimod mange potentielle OUA-producenter blandt danske svinebesætninger, der i forvejen ligger med et på verdensplan meget lavt antibiotikaforbrug.

»Jeg vurderer, at 15-20 procent af de danske svinebesætninger kan omstille sig til OUA-produktion i løbet af et halvt til et helt år,« siger Kristian Havn.

Fra politisk side er svineproducenterne i mange år blevet tvunget til at gå forrest med velfærdstiltag og med et gult kort. Måske kommer det nu svineproducenterne til gode.

»Danske svineproducenter er i hvert fald fagligt dygtigere og meget omstillingsparate sammenlignet med svineproducenter i andre lande,« siger dyrlægen, der rådgiver hovedparten af de sønderjyske besætninger, der er startet op med OUA-produktion.

Han oplever stor entusiasme omkring produktionsformen.

»Producenterne sætter en faglig ære i at producere til dette nichemarked,« forklarer han.

De svineproducenter, der var først med OUA-produktion, havde ifølge dyrlægen øvet sig i en længere periode med enkelte kuld eller med mindre grupper af grise. På den måde har de gjort sig nogle erfaringer, før de startede på OUA-produktion.

»Det er besætninger, der i forvejen havde et meget lavt forbrug af antibiotika så skridtet til helt at droppe det, var ikke så stort,« siger dyrlægen.

Behandler syge dyr

Han oplever ikke, at syge dyr ikke bliver behandlet.

»Svineproducenter ved godt, at syge dyr skal behandles med antibiotika. Behandler man ikke grisen, mister man ikke blot tillægget men hele grisen,« understreger han.

Derfor tilbageviser han kollegaens frygt for at OUA-produktion kan ende i manglende behandling af syge dyr.
Kristian Havn peger på, at det kun er blandt de dygtigste svineproducenter i verden, der er nogle, der kan producere helt uden antibiotika.

»Vi skal udnytte, at danske svineproducenter er verdens bedste og kan levere en vare, som der forhåbentlig er mange forbrugere, der efterspørger,« siger Kristian Havn.

At Danish Crown netop har meddelt, at tillægget fra maj 2017 falder fra 2,00 til 1,50 kr. for OUA-godkendte grise, tager Kristian Havn som et udtryk for at forbrugerne endnu ikke er helt klar til at betale de meromkostninger, der er med produktionen.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle