Trods konkurs-rekord: Stadig mere mælk

56 bedrifter med malkekøer gik konkurs i 2015 - men den danske produktion fortsætter bare med at stige. For bedrifterne lukkes kun sjældent ned af kurator. Det kan forlænge presset på priserne.

Rekordmange mælkebedrifter gik konkurs de seneste måneder. Alligevel fortsætter mælkeproduktionen herhjemme med at stige til nye højder.

LandbrugsAvisen har ved en gennemgang af offentlige registre fundet 56 ejendomme med mælkeproduktion, der er gået konkurs i 2015 eller 2016.

Ser man på antallet af dyr, der er »ramt af konkurs«, så er der ifølge avisens beregninger tale om et sted mellem 9.500 og 15.000 malkekøer.

Trods det høje antal er der ikke sket et fald i den danske produktion i perioden.

Tværtimod melder Arla lige nu om en indvejning, der ligger hele 10 procent højere uge for uge i forhold til samme periode sidste år. Det sker til trods for, at mejerikoncernen oplevede en fordobling fra 27 til 54 konkurser blandt danske andelshavere i 2015.

At mælketankene fortsat bugner trods de mange konkurser, skyldes blandt andet, at driften meget ofte fortsættes på ejendommene efter konkurserne, melder fagfolk.

”Der er indikationer på, at de konkursramte i langt overvejende grad enten bliver overtaget af eksisterende landmænd, eller at der kommer nye landmænd ind og overtager,« forklarer Klaus Kaiser, erhvervsøkonomisk chef i Seges.

Sælges i drift

Advokat Corna Munch Levin fra Kirk, Larsen Ascanius i Esbjerg, har overtaget hele 9 ejendomme med mælkeproduktion som konkursboer de sidste ti måneder. Hun beslutter ofte at lade konkurs-ejendomme fortsætte produktionen.

”Vi har solgt langt flest, hvor driften har været fortsat. Hvis vi vurderer, at der kan komme en driftsenhed ud af det igen, så sælger man den også videre med besætning. Den langt overvejende del kører videre,« siger hun.

Samme melding har kurator Klaus Greve-Thomsen fra advokatfirmaet Fink i Aabenraa. Han har håndteret fem konkurser på mælkebedrifter det sidste år og omtrent halvdelen er solgt med køer i staldene eller er stadig i proces.

»Det er hele tiden en balance. Det vil være spild af værdier at sende en højtydende besætning til slagtning. Omvendt er det ikke gratis at drive en ejendom i konkurs. Vi har ikke bedre afregningsvilkår end bondemændene, og der er også omkostninger ved en konkurs,« siger han.

En kurator har til opgave at sikre flest mulig værdier i konkursboet til betaling af kreditorerne. Og det sker altså ofte bedst ved at beholde dyrene på ejendommen, hvis det vurderes, at den kan sælges i drift, påpeger kuratorerne.

»Der er mange, hvor vi kan se, at der er fornuftig økonomi, men hvor man har investeret for stort eller har for høj gæld. Der giver det ikke mening, at vi sætter dyrene ud,« forklarer Corna Levin Munch.

Vil ramme produktion på sigt

LDM-formand Kjartan Poulsen kalder antallet af konkurser ulykkeligt og påpeger, at der også er et stort mørketal i form af tvangssalg.

»Alle disse konkurser viser, hvor hård situationen er, og hvilket udskillelsesløb der foregår lige nu. Det rammer alt for tilfældigt, og det vil ramme produktionen på sigt,« mener han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle