Året, hvor Mariager Fjord blev erklæret død

I 1997 var der al mulig god grund til at prise, at klima og vækst blev styret af højere magter end dem på Christiansborg. Vækstforholdene var nemlig ganske landmandsvenlige.

Tidligt forår, kølig maj og gode nedbørsforhold satte store afgrøder på markerne. Juli og august blev varme, august blev endda ekstremt med det højeste månedsgennemsnit nogensinde målt (20,3 grader). Totaludbyttet af alle afgrøder var 170 mio. a.e., kun få procent under 1990-rekorden.

Som gennemsnit fortsatte landmændenes økonomiske resultater nu på femte år den stigende kurve. Svineproduktionen trak læsset – også i landbrugseksporten, der var rekordstor med næsten 55 mia. kr. Kvægbruget var ramt af BSE (kogalskab)-krisen, der begyndte året før i England. Krisen udløste kolossale forholdsregler til omkostninger, der var vildt ude af proportioner med sygdomsrisikoen. På mælkesiden fik man i 1997 kvotebørsen som en nødvendigt middel til at flytte mælk til de ekspanderede producenter.

Mariager Fjord blev den store mediestjerne. Varmen udløste kraftigt iltsvind, og under stort postyr blev fjorden erklæret ”død”! De af landbruget med rette frygtede ”panik-politikere med hovsa-løsninger” fik afløb for deres trang til at agere hurtigt og voldsomt. Landbrugets ledere dokumenterede de bemærkelsesværdige fremskridt, der var sket i vandmiljøplanens første ti år, og de understregede, at hovsa-løsninger, er uegnede over for miljøforandringer, der tværtimod kræver lange seje træk.

Læs mere om 1997 på vores jubilæumshjemmeside www.godhistorie.dk

LandbrugsAvisen fortæller her på vores hjemmeside løbende om de sidste 60 år i dansk landbrug - de år, vi har eksisteret på grund af - og for - dansk landbrug.

Læs mere om på vores jubilæums-hjemmeside www.godhistorie.dk og del meget gerne dine egne minder fra året - eller andre år - ved at indsende dem til godhistorie@landbrugsmedierne.dk eller lægge dem på det sociale medie Instagram med hashtagget #taklandmand.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle