Årets ansøgningsrunde følges tæt - kan blive forlænget

Landbrugsstyrelsen er på grund af COVID-19 klar til at forlænge årets ansøgningsrunde med 14 dage, hvis der bliver behov, men afventer situationen, da det indebærer risiko for forsinkelser senere på året af støtte for seks mia. kroner til de fem største ordninger. Landbrug & Fødevarer påpeger, at det er vigtigt, at udbetalingen af landbrugsstøtten i december ikke bliver forsinket og organisationen følger situationen tæt.

Landbrugsstyrelsen er klar til at forlænge årets ansøgningsrunde med 14 dage, hvis erhvervet vurderer, at det er nødvendigt. Dermed kan landbrugskonsulenter og landmænd få ekstra tid, fordi de kan have svært ved at færdiggøre ansøgningerne på grund af situationen med COVID-19.

Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.

Lige nu er fristen 17. april, men den kan blive forlænget med 14 dage til den 1. maj. Ansøgningsrunden åbnede den 3. februar.

"Allerede nu er der over 20.000, som har sendt en ansøgning ind. Det er meget flot arbejde af konsulenterne, som er udfordret med ansøgningerne hjemmefra. For at hjælpe dem er vi klar til at at forlænge ansøgningsperioden på vores store ansøgningsrunde, hvis erhvervet vurderer, at det er nødvendigt. Vi har en god dialog med Landbrug & Fødevarer og har et stort fokus på at sikre de bedste vilkår for konsulenterne i den nuværende situation. Vi tror på, at vi stadig kan fastholde vores udbetalingsmål, som vi har gjort de sidste 10 år, men vi vil være påvirket af den nuværende situation resten af året", siger direktør i Landbrugsstyrelsen Jette Petersen.

Hos Landbrug & Fødevarer er man også glad for den gode dialog, men påpeger også nødvendigheden af, at støtten udbetales til tiden.

"Vi har en god dialog med Landbrugsstyrelsen i denne meget alvorlige situation med coronavirus. Derfor er vi glade for, at de nu på baggrund af vores dialog melder ud, at de er villige til at udskyde ansøgningsfristen den 17. april, hvis det bliver nødvendigt. Den fleksibilitet er helt afgørende. Men samtidigt er det bydende nødvendigt, at udbetalingen af støtten sker til tiden. Af hensyn til mange landmænds indkomst og likviditet er det vigtigt, at udbetalingen af landbrugsstøtten i december ikke bliver forsinket", siger klimadirektør i Landbrug & Fødevarer, Niels Peter Nørring, i en mailkommentar til landbrugsavisen.dk.

Landbrugsstyrelsen forventer, at minimum 90 procent af ansøgerne stadig vil få udbetalt grundbetaling inden d. 15. december. I alt forventes der, at knap 38.000 landmænd ansøger om støtte fra fem direkte støtteordninger.

I år er 'først-til-mølle' i målrettet regulering afskaffet. Derudover har Landbrugsstyrelsen købt ekstra serverkapacitet. Begge dele har indtil videre betydet, at der har været betydeligt færre fejl og bedre performance i IT-systemet.

"Vi kan mærke, at vi har truffet nogle gode valg på IT-fronten i år. Selvom der har været et par nedbrud, kører vores IT-systemer generelt, som de skal, så konsulenter og landmænd burde ikke have problemer med at ansøge. Selvom vi arbejder hjemme, får vi hurtigt og effektivt løst de fejl, der indtil videre har været. Vi er også ved at se på, hvordan vi løser de udfordringer, som betalingsrettighederne giver, for nogle ansøgere. Men lige nu er vi klar til at forlænge fristen for at hjælpe konsulenterne, som viser samfundssind ved at arbejde hjemme, selvom det vanskeliggør deres arbejde", siger Jette Petersen.

Landbrug & Fødevarer har presset på for en udskydelse af ansøgningsfristen på grund af, at arbejdsvilkårene er svære, når det hele skal laves hjemmefra.

"Vi følger situationen tæt, og venter på en klar melding fra styrelsen, inden påskeugen starter. Det er vigtigt med fuld opmærksomhed på, at ansøgningsrunden afvikles på en fornuftig måde, så alle ansøgninger kommer i hus, og ingen kommer i klemme som følge af den svære situation, vi befinder os i lige nu", siger Niels Peter Nørring.

Landbrugsstyrelsen følger ligeledes situationen tæt og vil arbejde for, at der sikres den fornødne fleksibilitet – også i reglerne på europæisk plan.

Obs. artiklen er rettet kl. 8.05. da fristen ikke har været forlænget før.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle