Æggeproducent imponerede med sit hønsemøg

Æggeproducent imponerede adm. direktør Karen Hækkerup i Landbrug & Fødevarer med forsøgsprojekt, der omdanner hønsemøg til strøm.

Æggeproducent Lars Bojsen, Springkildegaard, imponerede den nytiltrådte direktør Karen Hækkerup i Landbrug & Fødevarer, da han mandag præsenterede et forsøgsprojekt, der ved hjælp af en særlig teknologi kan omdanne hønsemøg til energi. 

Projektet, som er støttet af  Erhvervstyrelsen  og Grøn Vækst, giver et energiudbytte, der er 30 procent større end et traditionelt biogasanlæg. 

 

"Det var rigtig spændende at se hans model, der skal blive Danmarks første gasfyr, som gør det muligt at få gas ud af hønsemøg. Det lød som en rigtig god forretning, i og med at du kan få så meget gas ud af så få gram hønsemøg, og at du derudover får et lugtgfrit gødningsprodukt. Det kan også være med til at holde hånden under steder, hvor det kan være svært at få økonomien sammen" siger Karen Hækkerup efter sit besøg.

Møg bliver til el

Udvindingen sker ved hjælp af teknikken "termisk forgasning", hvor du fører hønsemøg igennem en 750 grader varm reaktor, som efterfølgende forgasser materialet og reducerer det med over en femtedel af den samlede masse. 

"Hønsemøg har en tørstofprocent på 35 procent, men for at udvinde gas af det, skal den op på 85 procent, så skal der skal fjernes en del vand, og det kræver varme. Vi bruger overskudsvarmen fra den termiske forgasning, der foregår i en reaktor, der er 750 grader varm, og hvor der ikke er nogen ilt til stede," siger Lars Bojsen og tilføjer:

"Når materialet forgasser sig, ledes det igennem en proces og bliver til biokul (restmateriale fra biomasse red.). Det geniale ved det er, at vi reducerer 16 ton til 2-3 ton hønsemøg, uden at der bliver noget spild af næringsstoffer. Du får 100 procent tørstof, der er 100 procent luftfrit. Det er simpelthen genialt."

Møget skal ligestilles

I dag får Lars Bojsen cirka 16 tons hønsemøg om dagen, hvilket ifølge ham kan producere 1,5 millioner kilowatt om året. Men fordi hønsemøg ikke er omfattet af en biomassebekendtgørelsen er der kun få penge i projektet.

"Vi håber, at Karens besøg kan sætte fokus på den her termiske forgasning. Det paradoksale er, at vi kun får 25 øre per kilowatt. Men hvis man kører det selvsamme møg over til et biogasanlæg, får man 1,15 kroner per kilowatt. Der er noget, der ikke stemmer, for det burde være efter elproduktionen og ikke teknologien, at man gav tilskud," siger Lars Bojsen. 

"Vi er parate. Vi skal bare trykke på knappen," siger han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle