Analytiker: Ryd op i dårlige lån nu - landmænd ligger som de har redt

På langt sigt er både banker og landbruget bedst tjent med, at der ryddes ud i de dårlige lån én gang for alle frem for at trække pinen i langdrag, mener analytiker.

2016 kan i værste fald blive året, hvor en række bedrifter bukker under og efterlader store tab hos flere danske banker. Det skriver aktieanlytiker Frank Jensen fra Dansk Aktieanalyse i en klumme i Jyllands-Posten i dag.

Han vurderer således, at den negative side af dansk landbrug i form af høj gældsætning og lav indtjening vejer tungt. Og da nogle banker har op imod en tredjedel af det samlede udlån til gode hos landbruget, kan dette medføre store tab til bankerne og deres aktionærer.

"Ifølge en analyse lavet for Jyllands-Posten i oktober sidste år karakteriseres omkring en fjerdedel af bankernes landbrugsudlån som værdiforringet, men ikke nedskrevet. Fortsætter den aktuelle krise for landbruget, må det forventes, at en stor andel af disse udlån nedskrives i 2016," skriver Frank Jensen, og noterer samtidig at der er et stigende antal konkurser i landbruget.

Byrådskandidater siger ja til flere vindmøller 19. november · 11:32

Han fortsætter: "Set fra en økonomisk synsvinkel kan det dog være vanskeligt at have ondt af branchen, og såvel landmænd som banker ligger i stor stil, som de har redt.

Hvis man som landmand spekulerer i renteswaps, valutalån og andre komplicerede finansielle instrumenter, er man langt væk fra pensum på landbrugsuddannelsen. Landmændene har uden tvivl fået elendig rådgivning fra såvel banker som landboforeninger, for det må antages, at de færreste landmænd selv er kommet på idéen med ovenstående investeringer."

Han vurderer, at en hurtig nedskrivning på kort sigt give tab til både landmænd og banker, men efterfølgende vil den uholdbare gæld til bankerne være mindsket, samtidig med at de sunde, veldrevne landbrug står styrket tilbage.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu