4H skal tilbage på sporet

Ungdomsorganisationen 4H er udfordret i en tid, hvor byerne bliver større, og landdistrikterne bliver mindre, og hvor flere år med nedlukning, som særligt ramte foreningslivet, stadig kan mærkes.

- Det seje træk, vi skal igennem i de næste par år, er, at vi skal komme tilbage på det rigtige spor. Et 2023-2024 spor.

Sådan falder ordene fra Henrik Dalum, der har siddet i formandsstolen for 4H i et årti. Årene med corona var et nyreslag for organisationen, som skubbede deres arbejde år tilbage. Derfor glæder man sig særligt meget til et Roskilde Dyrskue, hvor man igen har mulighed for at byde naturglade børn inden for på børnedyrskuet. Det fortæller aktivitetsformand ved 4H Aff Hjarnø, da hun bliver spurgt ind til, hvad forventningerne til årets dyrskue er.

- Det er, at vi får nogle festlige dage, og vi møder byfolk, landfolk og familier. Vi har jo ligesom alle andre været påvirkede af corona i nogle år, hvor vi ikke har haft mulighed for at være aktivt ude og møde folk. Det har vi mulighed for nu, hvor vi skal præsentere vores værdier om dyr, natur og mad.

Tilbage for fuld styrke

Selv om 2021 var første dyrskue efter flere år med corona-nedlukning, kunne man stadig mærke effekterne af pandemien hos 4H. Ved Roskilde Dyrskue i 2021 havde man kun 56 deltagere, hvor de på et normalt år har op imod 125 deltagere, fortæller Aff Hjarnø.

- Sidste år kunne vi se, at der stadig var en del forsigtighed, så der havde vi kun halvt så mange deltagere som normalt. Publikum var der heldigvis masser af, men vores deltagerantal var halveret.

4H anno 2023

Derfor har man i år også igangsat en række nye initiativer. Det er for eksempel muligt for helt små børn, der er under ti år, at få en rigtig dyrskueoplevelse under trygge forhold. To og to kan de små være sammen om at udstille en pony, og sammen med deres forældre kan de overnatte i et telt på dyrskuepladsen. Og i ledelsen hos 4H er man også bevidst om, at man skal gentænke organisationen, så den passer ind i 2023, hvor byerne bliver større og landdistrikterne bliver mindre.

- Jeg ser i fremtiden, at vi fortsat har en stærk tilknytning til landbruget, selvom der selvfølgelig kommer en stærkere forbindelse til byerne også. Men det er en landbrugstankegang som vi gerne vil være med til at bringe ind i byerne også. En tankegang der handler om de gode danske råvarer, hvordan man har sine kæledyr, hvordan man har en have.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle