Amerikanske handelsvirksomheder spinder guld på stor afgrødeeksport til Kina

Sojakomplekset fortsætter nedturen på gevinsthjemtagning og Argentinske hvedekonditioner fortsætter ned.

Store amerikanske eksportsalg af majs og sojabønner betyder at de store globale handelsvirksomheder i øjeblikket spinder guld. I de første 33 uger af denne sæson, har Kina stået for 64 procent af den amerikanske eksport af sojabønner og 53 procent af de udestående salg. Det skaber høj aktivitet for
virksomheder som Bunge, CHS og Cargill.

Samtidig er renoveringen af en stor havneterminal ejet af ADM en medvirkende faktor til at sende eksportmarginerne yderligere op, på grund af knap kapacitet.

Det skriver Jyske Markets.

For første gang i lang tid blev der i går ikke annonceret nye eksportsalg af hverken majs eller sojabønner til Kina. Det sparker til de seneste dages rygter om lavere kinesiske aktivitet, og øger de seneste ugers spekulationer om, hvorvidt de statslige indkøb er ved at være opfyldt og fremadrettede eksportsalg primært vil vedrøre private importører/crushers, hvilket vil betyde færre og mere sporadiske eksportsalg.

Sojabønner sendt lavere

Sojakomplekset reagerede i går konsekvent på usikkerheden, og det sendte sojabønnerne lavere på
fondenes profittagning og øget høstpres. Sojaskrå formåede ikke at gå mod strømmen, og vendte ligeledes snuden nedad, efter onsdag at have ramt de højeste niveauer i 2,5 år.

Sojaolien faldt ligeledes på gevinsthjemtagning fra store købte spekulative positioner, samt fra presset af nedturen i palmeolien der med 3,3 procent indkasserede det største fald i over 2 måneder.

Med lavere kinesisk aktivitet vil sojakomplekset forventeligt komme under pres fra høsten den kommende tid, og eventuelle risikopræmier vil i stigende grad afhænge af det sydamerikanske vejrmarked. Trods de seneste dages likvidering af købte positioner, er der fortsat meget mere at komme efter.

I manglen på prisunderstøttende nyheder der kan holde en hånd under fondenes positioner, forventer vi at se mere profittagning fra deres side. 10 dollars pr.bushel er et psykologisk vigtigt niveau, og bryder vi derigennem, forventer vi at se tekniske salg, og med de hastige prisstigninger vi har set, hedder første støtteniveau 9,50dollars. Presset vil trække skråen med lavere.

Hvedekonditioner fortsætter ned

En overordnet negativ tone i går sendte også hveden lavere, selvom der bliver trukket lidt i land på den sporadisk nedbør i og omkring Sortehavet. Mens Ukraine kan se frem til nedbør og mindsker tørkerisikoen betydelig der, så fortsætter tørken i det sydlige Rusland ind i oktober, der begrænser tilsåning af vinterhvede og forhindrer spiring.

Nedbør vil i høj grad være nødvendigt henover oktober for at markarbejdet kan færdiggøres inden
risikoen for frostgrader øges. Vejret vil de kommende uger i høj grad holde markedets fokus og holde en hånd under prisniveauet. Mens den europæiske hvede har korrigeret lidt lavere, så har Sortehavsnoteringerne været stabile, og tysk hvede FOB handler nu 6$/ton under russiske
oprindelser.

I Argentina var der ved indgangen til denne sæson udsigt til en stigning i produktionen sammenholdt med sidste år, men tørke ser foreløbig ud til at spolere den drøm. BAGE nedjusterede i går de argentinske
hvedeestimater til 17,5 mio. tons, mod estimeret 21 mio. tons tilbage i maj.

60 procent af de tilsåede hvedearealer vurderes at være underlagt meget tørre konditioner, en stigning på 10 procentpoint fra sidste uge. Vinterhvedearealer i kategorien god/meget god er reduceret til blot ni procent.

Den tidlige argentinske tørke sparker ikke mindst tankerne hen på La Niña, og dens konsekvenser
for den argentinske sojabønneproduktion., hvilket skal følges tæt.

 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle