Analytikere: Ny amerikansk svine-lov kan splitte hele markedet

Nye lovkrav til al svinekød solgt i Californien kan vende op og ned på hele den amerikansk svineproduktion, advarer Rabobanks analytikere. Fordi modstandere stadig kæmper mod loven ved domstolene, ved producenter ikke, hvordan de skal forberede sig.

Kommende lovkrav i den store amerikanske delstat Californien, kan risikere at vende hele USA's massive svineproduktion på hovedet.

Sådan advarer analytikerne fra den normalt velansete hollandske landbrugsbank Rabobank i en ny rapport.

Californien har nemlig de seneste år arbejdet på en ny lovgivning med markante krav til dyrevelfærd, herunder især for sohold, hvor der efter ønsket skal indføres minimumkrav hvad angår pladsen i stierne.

Lovgivningen bliver kaldt CA Prop 12 og har bragt massiv debat og en hel stribe af søgsmål mod staten med sig i nu flere år.

Lovgivningen stiller nemlig ikke kun krav til svineproducenter i staten - men også til alle de, der måtte ønske at sælge svinekød og kødprodukter i staten. Dermed rammer lovkraven potentielt svineproducenter i hele USA, bemærker senioranalytiker på protein-siden, Christine McCracken fra Rabobank.

Målsætningen er, at lovgivningen skal træde i kraft næste år, men ifølge Rabobank og "færre end 4 procent af amerikanske soholdere lever op til kravene".

"Rabobank forventer et underskud af svinekød, der vil leve op til kravene, hvilket vil splitte det amerikanske marked. Californien vil have et alvorligt underskud af svinekød - og dermed høje priser, samtidig med at der vil genereres et overskud på resten af det amerikanske marked", vurderer analytikeren.

Her tæller det, at Californien ikke er i nærheden af at være blandt de store svineproducerende stater i USA. Faktisk end ikke på top 10-listen. Derimod er statens USA's mest folkerige med næsten 40 mio. ud af USA samlede indbyggertal på 330 mio.

Derfor vil en stor del af den amerikanske svineproduktion skulle opfylde kravene fra delstaten, hvis man skal have en effektiv salgskanal for slagterierne.

Ifølge flere kilder indeholder loven blandt andet minimumskrav til stipladser for både søer, kalve og æglæggende høner. Blandt andet er lovens krav om udfasning af bure, og at æglæggende høner har minimun 30 x 30 cm allerede trådt i kraft - med flere prisstigninger til følge. 

Ligeledes vil minimumskravet til kalve lyde på omkring 4 kvadratmeter og for søer omkring 2,2 kvadratmeter, når de som forventet træder i kraft næste år..

Analytikeren peger på, at producenterne er tilbageholdende med at gøre sig klar til de nye krav med dertilhørende dyre investeringer, fordi der stadig er talrige tvister om lovligheden af de californiske lovkrav. Blandt andet har flere interesseorganisationer  lagt sag an mod staten, fordi de mener, at Prop12-kravene strider mod forfatningen om ikke at være konkurrenceforvridende. Flere retssager er dog blevet afvist af delstatens dommere.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle