Antallet af ulykker i landbruget stiger

Antallet af arbejdsulykker i landbruget har været stigende siden 2011. Det skriver Ugebrevet A4 på baggrund af tal fra Arbejdstilsynet.

Mens antallet af dødsulykker i landbruget blev mere end halveret fra 2016 til 2017 har antallet af arbejdsulykker i landbruget været stigende fra 2011 til 2016.

Dermed er det samlede antal arbejdsulykker i landbruget steget 17 procent. Det viser tal fra Arbejdstilsynet.

Det skriver Ugebrevet A4.

I 2011 var der 790 anmeldte ulykker. Det tal steg til 926 i 2016. Statistikken for 2017 er ikke offentliggjort endnu.

Samtidig er Arbejdstilsynets kontrol af sikkerheden og arbejdsmiljøet i det danske landbrug forringet. I 2017 var der blot 912 tilsynbesøg på arbejdspladser i landbruget, skriver Ugebrevet A4.

Det er det laveste niveau i syv år. Tilbage i 2011 var der 4.107 tilsynsbesøg. Det viser udtræk af Arbejdstilsynets tilsynsrapporter, lavet af Ugebrevet A4.

I følge Landbrugsavisen.dks oplysninger fra Arbejdstilsynet er antallet af tilsyn dog ikke sammenlignelige, idet man fra 2011 til 2012 skiftede metode i forhold til tilsynene. I stedet for mange korte screeningsbesøg er der nu færre, men mere grundige kontroller, udtaler Arbejdstilsynets pressetjeneste.

Til Ugebrevet A4 udtaler Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) at han dog ikke mener,  der foreløbigt er brug for øget tilsyn med landmændene.

Sidste år præsenterede han en ny oplysningskampagne i samarbejde med erhvervsorganisationen Landbrug og Fødevarer, Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø (BFA) og Arbejdstilsynet.

Målet med kampagnen er at mindske ulykker i landbruget gennem oplysning om sikkerhed og forebyggelse på partners hjemmesider, og så skal Arbejdstilsynet gå i dialog med landmændene om sikkerhed, når de er på kontrolbesøg.

Og beskæftigelsesministeren sætter fortsat sin lid til den fælles oplysningsindsats.

"Vi har nu lavet et grundigt arbejde ved at lave en samarbejdende indsats omkring vores vejledninger. Det er jo det sted, vi må starte. Hvis udviklingen går den forkerte vej, må vi jo se på, om der kan tages yderligere og skrappere midler i brug", siger Troels Lund Poulsen til Ugebrevet A4.

Er oplysning nok, eller er der andre ting, I kan gøre for at nedbringe det stigende antal arbejdsulykker?

"Det er først og fremmest afgørende, at den lokale landbrugsbedrift i højere grad interesserer sig for det her; at man diskuterer det her med sine medarbejdere; og at man bliver bedre til at føre tilsyn. Der er jo ingen, der ønsker, at medarbejdere kommer til skade på deres arbejde, så jeg har en forhåbning om, at de initiativer, vi har sat i gang, vil kunne ses i tallene de kommende år", siger Troels Lund Poulsen.
Skal der føres mere tilsyn?

"Vi må se på, når denne indsats nu bliver evalueret, om der skal laves yderligere initiativer. Det er jeg da helt åben for at diskutere".

Troels Lund Poulsen oplyser, at der i løbet af 2018 vil blive lavet en midtvejsstatus af den fælles oplysningskampagne.

/ritzau
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle