Artikel antyder corona-virus i svin: Ekspert kalder teksten for vildledende

Professor skyder artikel om corona i svin i sænk. Artiklen er ellers blevet brugt til at foreslå screeningsprogram af danske svinebesætninger.

Artikel, som peger på svin som mulig smittebærer af corona, bliver nu kaldt vildledende af ekspert.

Artiklen er ellers blevet brugt af professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos, der i Politiken og på DR har opfordret til at undersøge danske svinebesætninger for corona, hvilket Enhedslistens Peder Hvelplund har forholdt ministeren.

Men svin kan ikke blive smittet med corona, fastholder fødevareminister Mogens Jensen (S), der afviser at sætte et screeningsprogram i gang.

viser manglende forståelse

Det hele drejer sig om en videnskabelig artikel fra det britiske videnskabelige tidsskrift The Lancet, hvor forfatterne peger på, at svin bør overvejes som smittebærer på linje med mink.

Artiklen bliver dog skudt helt i sænk i et svar af professor Graham John Belsham fra Københavns Universitet og Statens Serum Institut, hvor han bl.a. skriver om artiklen:

"Denne tekst er vildledende og viser en manglende forståelse af, hvordan vira interagerer med sin vært".

Graham John Belsham er tilknyttet Københavns Universitets Sektion for Veterinær Klinisk Mikrobiologi.

svin kan ikke smittes

Hypotesen om, at svin kan blive smittet med corona er blevet afvist af myndighederne ad flere omgange.

I det seneste svar fra ministeren til Peder Hvelplund lyder det da også, at Dansk Veterinær Konsortium har undersøgt sagen for Fødevarestyrelsen:

"Konsortiet beskriver, at eksperimentelle undersøgelser har vist, at svin er resistente over for infektion ved direkte indsprøjtning med SARS-CoV-2 virus, og at der ikke har været rapporter om SARS-CoV-2 infektion hos svin på trods af udbredt interaktion mellem mennesker og svin", skriver ministeren, der fortsætter:

"På denne baggrund er det Fødevarestyrelsens vurdering, at det ikke er relevant at foretage screening for SARS-CoV-2 i svin".

I svaret lyder det desuden, at heller ikke Statens Serum Institut finder nogen grund til at starte en screening af svinebesætninger på nuværende tidspunkt.

Emneord

coronavirus

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle