ASF i Italien: Flere lande lukker for italiensk svinekød

Italiensk svinekød er ikke længere velkommen i en række lande uden for EU.

Udbruddet af afrikansk svinepest i den italienske region Piemonte har fået konsekvenser for landets afsætning af blandt andet den berømte lufttørrede parmaskinke.

Ifølge Pig Progress har foreløbigt Kina, Japan og Taiwan lukket deres grænser for italiensk svinekød og svinekødsprodukter som lufttørret skinke, der er en stor handelsvare for italienerne. Schweiz har indført restriktioner for import af svinekødsprodukter fra Italien.

Forbuddene mod italiensk svinekød munder formentlig ud i, at der bliver mere kød tilbage i Europa. Det samme var tilfældet, da Tyskland fik konstateret afrikansk svinepest, og en række lande efterfølgende lukkede for tysk svinekød.

Men konsekvenserne ventes ikke at blive så store for balance mellem udbud og efterspørgsel på det italienske svinekød, fordi italienerne ikke har ret stor eksport ud af EU.

I 2020 er Italiens svinekødseksport ud af EU opgjort til 142 ton mod feks. Spaniens næsten to mio. ton. Den italienske andel af EU's svinekødseksport udgør blot 2,4 procent, og Kina er ikke overraskende den største aftager.

Trods de beskedne eksportmængder er der tale om højværdiprodukter med parma- og San Daniele-skinker i spidsen. 

Værdien af eksporten ud af EU er anslået til 700 mio. euro, og her udgør skinkerne 500 mio. euro.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle