Asiatisk vækstbombe: Nyt træ kan give guld og grønne skove i Danmark

Et træ med 1,2 meter store blade og en imponerende vækst testes nu i Danmark.

Bladene på træet kan blive 1,2 m i diameter. Ja du læste rigtigt: En komma to meter i diameter. Og træets stamme kan under optimale forhold nå en diameter på op til 40 cm i løbet af kun 10 år.

Det er i hvert fald hvad træet med det sære navn paulownia præsterer i lande i det fjerne østen, hvor det kommer fra og især i Kina og Japan.

Herhjemme håber de skovfolk, der er gået i gang med at dyrke træet, at det bliver muligt at kopiere resultaterne fra de østasiatiske lande, hvor det under nogenlunde samme klimatiske forhold som i Danmark vokser nærmest eksplosivt.

Hemmelig beliggenhed

På Fyn er skovfoged Steen Skieller rådgiver ved dyrkningen af det måske største areal, der i praksis dyrkes hos en enkelt skovejer i Danmark. Arealet er på 3,5 hektar.

Beliggenheden er indtil videre hemmelig. LandbrugsAvisen har fået lov til at fotografere og fortælle om den eksklusive plantning, men ejeren ønsker ikke i første omgang, at de ret specielt udseende træer bliver et udflugtsmål, og at skoven risikerer at blive overrendt af nysgerrige gæster.

"Det må vi have respekt for. Og samtidig må vi også sende en stor respekt til skovejeren, for at han giver sig i kast med at dyrke paulownia. Det er et decideret pionerarbejde, hvor han investerer et højt fem-cifret antal kr. pr. hektar, uden at han har nogen som helst sikkerhed for at få en eneste kr. hjem igen", siger skovfoged Steen Skieller, Skovdyrkerne.

Usikker præstation

For selv om paulownia dyrkes med topresultater i Østasien og også dyrkes i det sydlige Europa og i Tyskland, er der efter Steen Skiellers mening en meget stor usikkerhed om, hvad træet kan præstere i Danmark. Det gælder både de udfordringer, der er med selve dyrkningen, og hvad træet kan bruges til og sælges for, den dag træets stammer er hugstmodne.

Det er dét, de 3,5 hektar med pawlownia på Fyn skal være med til at kaste lys over.

"I mine øjne kommer det til at tage en del år, før vi kan komme med et sæt nogenlunde håndfaste anbefalinger af, hvordan paulownia skal dyrkes i Danmark", siger Steen Skieller

Men fordi træarten tilsyneladende har et kæmpe potentiale, er det vigtigt, at der allerede nu startes et seriøst arbejde på at finde træets styrker og svagheder under danske forhold.

"På papiret har paulownia potentiale til at blive en game-changer i skovbruget. Men ud fra de godt 40 års erfaring jeg har med skovdyrkning i Danmark, tror jeg tror ikke på, at vi i praksis kan høste de første stammer med højværdi træ allerede om 8-10 år, sådan som nogen taler om. Jeg tror nærmere, at der går et sted mellem 20 og 30 år, før vi har hugstmodne træer med en diameter på 50-60 cm. Men det er stadig også ret imponerende, i forhold til, at for eksempel ahorn er 80-90 år om at udvikle stammer med samme diameter", siger Steen Skieller.

Flere udfordringer

Udfordringerne i dyrkningen er mange og store. Det giver de fynske 3,5 hektar allerede nu en prøve på, selvom det kun er to år siden, de første træer blev plantet.

"Som minimum ved vi, at det skal sikres, at planterne får vand nok det første år efter plantning og måske længere. Det kræver både et vandingsanlæg af en slags, og at der kan skaffes vand".

Dertil kommer, at der skal bekæmpes ukrudt grundigt i mindst to og måske tre år. På Fyn gøres det med en traktortrukken brakpudser i rækkerne og en selvkørende plæneklipper mellem træerne. En ret tidskrævende opgave. Når det gælder skadedyr og svampe er der nærmest ingen viden om angreb under danske forhold.

"Vi ved også, at træerne kan tåle nattefrost, men at deres vækstsæson forkortes ved sen forårsnattefrost og tidlig efterårsnattefrost. Jeg forventer også at risikoen, for at en efterårsstorm rammer tæerne hårdt, er større end for de kendte danske skovtræer, fordi de store blade bliver siddende i længere tid på paulownia-træerne. Det betyder, at der er større risiko for at bladene fanger vinden, og træerne vælter", siger Steen Skieller.

En velkommen gave

Samtidig skal træet i Steen Skiellers optik kunne sælges minimum som konstruktionstræ – som det endnu ikke er godkendt til - og meget gerne også som møbeltræ. Og det findes der ifølge Steen Skieller ikke meget videnskabeligt materiale om.

"Til brug som flis eller palle- og emballagetræ mener jeg ikke, at træet er ret interessant. Det skal meget gerne kunne sælges til en højere værdi. Om det kan lade sig gøre for dansk dyrket paulownia, må vi se".

"Vi er gået i gang med at teste paulownia-træet. Så må tiden vise, om det bliver til ’guld og grønne skove".

"Det vil være en meget velkommen gave til dansk skovbrug. Men vi bliver ikke verdensmestre i at dyrke paulownia i løbet af hverken tre, fem eller ti år. Der går nok 20 eller 30 år endnu, før vi kender det sande potentiale", siger Steen Skieller.

Faktaboks

Fakta om Paulownia

  • Paulownia stammer fra Østen. De senere år er træet også blevet dyrket i mellem- og sydeuropæiske lande.
  • Træet siges at kunne producere stammer med en diameter på 35-40 cm på ti år. Dette er dog ikke set i Danmark.
  • Træet kræver vanding og bekæmpelse af ukrudt i de første år.
  • Der er ikke meget viden om sygdomme, skadedyr og vindfølsomhed under danske forhold.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle