Æg er sikkert og nemt - salget er steget 14 år i træk

Ægsalget er steget med 60 procent siden år 2000. Buræg udgør stadig knap halvdelen.

Æg er populære som aldrig før. Hver dansker spiser i gennemsnit næsten tre æg om ugen eller knap 150 æg om året. For bare 15 år siden var forbruget kun cirka to æg om ugen pr dansker.

Salgstallet er steget hvert år siden år 2000, og i 2014 toppede salget med 52,17 mio. kg, hvilket svarer til omkring 830 mio. æg i varierende størrelser. Salget var i 2014 cirka 60 pct. højere end i 2000, viser Fødevarestyrelsens nyeste statistik.

Forklaringen fra organisationen Danske Æg er klar:

»Danske æg er jo i dag fri for salmonella, og myten om, at æg skulle øge risikoen for et højt kolesteroltal er afblæst. Æg er en billig kilde til en række andre næringsstoffer. Og æg er jo nemme, praktiske og hurtige at lave mad med, hvilket passer godt ind i tidens trend,« siger Jørgen Nyberg Larsen, der er sektorchef for Danske Æg og Fjerkræraadet under Landbrug & Fødevarer.

Forholdsvis stor import

I Danmark blev der både i 2013 og -14 produceret knap 61 mio. kg æg. Forskellen ned til de 52 mio. kg, som sælges, er dels udtryk for en vis eksport, dels for, at en del æg forarbejdes til andre produkter.

Men der sker også import af æg fra Sverige og Finland til danske pakkerier. I 2014 var importen stor, nemlig fem gange større end i 2012 og 12,5 pct. større end i 2014. Importen omfatter alle typer af æg, men især importen af skrabeæg på 1,44 mio. kg i 2014 - tre gange mere end året før - vækker opsigt i ægbranchen.

Skrabeæg steget

»Importen passer med, at salget af skrabeæg i 2014 steg, mens indvejningen faldt til et lavere niveau end salget,« siger Jørgen Nyberg Larsen.

Hvad angår økonomien for producenterne, vurderer han, at 2014 var et bedre år end 2013.

»De fire produktionsformer ligger næsten lige, hvad angår afkast, men økologerne var nok et hestehoved foran i 2014. Den største forskel består i, hvordan produktionen er finansieret,« siger Jørgen Nyberg Larsen.

Burhøner har det bedre

Buræg udgør knap 54 pct. af produktionen, og selv om salget af buræg er faldet, dækker buræg stadig 48,5 pct. af salget i Danmark.

»Jeg mener, at alle de fire produktionsformer har deres berettigelse - og deres fordele og ulemper,« siger formanden for Danske Æg, Lars Lunding.

»Hvad angår buræg, er hønernes velfærd forbedret kraftigt med de nye bure. Men jeg vil mene, at vi hidtil ikke har været gode nok til at fortælle forbrugerne om det.«

Faktaboks

De danske æg

  • Produktion i 2014: 60,9 mio. kg
  • Salg i 2014: 52,17 mio. kg.
  • Svarer til ca. 832 mio. stk. æg
  • Eller knap 150 æg pr. person
  • Buræg udgør 48,5 pct. af det samlede salg
  • Økologiske æg 22,2 pct.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle