Den største svinestald bygget de senere år

Jørgen Jakobsens slagtesvinestald ved Låsby er med sine 7.200 stipladser en af de største af sin slags i Danmark. Storstalden giver rationelle arbejdsrutiner og et fornuftigt dækningsbidrag.

Da håndværkerne gik i gang med anlægsarbejdet af en slagtesvinestald med 7.200 stipladser hos Jørgen Jakobsen, Låsby, var der forud gået et stort udregningsarbejde, der skulle afdække, om der var penge i at opføre en stor slagtesvinestald.

Med så stor en investering var han nødt til at indtænke løsninger, der kunne godtgøre satsningen på slagtesvin i storskala.

Anlægget stod klar i juni 2012, og han og sønnen John kan se tilbage på tre produktive år, hvor de har konstateret, at de løsninger, de fandt frem til inden byggestarten, har givet bonus og understreget, at et stort anlæg giver økonomiske rationaler.

»Udgangspunktet var, at sektionerne skulle passe med kapaciteten på lastbiler. Derfor har hver af de 12 sektioner plads til 620 grise. Det passer med, hvad der kan være på en lastbil, når vi modtager grisene ved 30 kg, og når vi skal tømme en sektion, passer antallet med, at der skal tre lastbiler til for at hente grisene,« forklarer Jørgen Jakobsen.

Hurtig tømning

Han har ved indretningen af staldanlægget lagt stor vægt på, at tømning af en sektion og udlevering kan foregå hurtigt. Og det gør det i forhold til andre staldanlæg.

»Jeg har en ejendom med 5.200 slagtesvin. Når jeg skal tømme stier, tager det tre gange så lang tid, som det gør i den store stald,« fortæller John Jakobsen.

Jørgen og John Jakobsen vurderer, at tømning af en hel sektion med 620 grise tager omkring halvanden time. Udleveringen, som chaufførerne selv står for, foregår om aftenen uden indblanding af staldpersonale.

Udleveringsrummet udgør midterdelen af staldanlægget, og derfor er det kun nødvendigt at åbne døren mellem den enkelte sektion og udleveringsrummet.

»Døren til sektionen er 108 cm bredere end gangen i stien, så vi oplever ikke, at der er tre grise som sidder fast i døren,« siger Jørgen Jakobsen.

Sparede på lønbudgettet

Oprindeligt var det meningen, at der skulle ansættes to medarbejdere til at passe grisene i staldanlægget, men allerede ved indkøringen stod det klart, at der var noget at spare.

»Vi fandt hurtigt ud af, at to mand var for meget. Vi bruger cirka 1,25 medarbejder til arbejdsopgaverne, og det hænger sammen med, at mange af arbejdsrutinerne som fx flytning af grisene er gjort så enkle som mulige,« påpeger Jørgen Jakobsen.

Den fastansatte medarbejder suppleres af John og Jørgen Jakobsen, der hjælper til med vask og ind- og udlevering af grisene.

Jørgen Jakobsen peger også, at pengene er givet godt ud til et fuldautomatisk gylleanlæg med 120 gyllepumper.

»Vi slipper for at trække i propperne til gylleanlægget, fordi det hele sker automatisk hver nat,« forklarer han.

Det sidste væsentlige område, hvor han mener, der er fordele ved at bygge stort, er foderanlægget, der er til vådfoder.

»Vådfodring er nemt at håndtere, men det er selvfølgelig også vigtigt, at man har et centralt anlæg til foder,« siger han.

Faktaboks

Fakta om storstalden

  • Byggestart 29. november 2011
  • Ibrugtagning 2. juli 2012
  • 12 sektioner med 620 stipladser i hver
  • Et centralt foderanlæg, der også forsyner to ældre sektioner i et anlæg på naboejendom

Rationaler ved storstalden 

  • Jørgen Jakobsen peger på flere forhold, der gør hans stald rationel i forhold til mindre enheder.
  • Staldanlægget er indrettet med et stort udleveringsrum i midten af stalden, der giver store tidsbesparelser.
  • Dørene er bredere end gangarealerne i sektionerne, som mindsker tidsforbrug ved flyt af grise.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle