Det er nu, du skal købe urea

For en måned siden opfordrede vi til tilbageholdenhed med gødningsindkøb, da udviklingen på verdensmarkedet så favorabel ud. Prisfaldet er nu slået igennem i Danmark på Urea og de flydende gødninger, som kan købes til priserne vist i tabel 1. De Nitrat-baserede gødninger (KAS, NS, NPK) synes faste, og det er tvivlsomt, om der sker fald før det traditionelle maj/juni marked.

Det er , man skal købe Urea! Hvis man bruger Amid-baserede gødninger (Urea, N32, etc), bør man få handlen i hus snarest, da meget tyder på, at vi har set prisbunden denne gang. Man skal udnytte den bund på kurven, som ses i figur 1, og huske at få handlet mens det er billigt! Urea er lige nu i praksis ca. 2.50 kr. pr kg N billigere end de Nitrat-baserede gødninger (KAS, NS og NPK). Som altid anbefaler vi Urea til placering i alle vårafgrøder og i mere begrænset omfang til vinterafgrøderne.

Årsagen til prisfaldet på Urea og de flydende gødninger i december skyldes overproduktion på fabrikkerne. Den overproduktion er nu justeret ned, så prisfaldet på verdensmarkedet er afløst af prisstigning gennem de seneste to uger. Det er klart, at den stigning også vil nå frem til de danske priser i de kommende uger. Forårssæsonen står for døren på den nordlige halvkugle, afgrødepriserne er steget de seneste tre uger, og markedet har genvundet en stor fasthed over for køberne. Også derfor vil de Nitrat-baserede gødninger ikke falde i det hjemlige marked.

Stigende såsædspriser

I november og december blev der handlet vårbyg såsæd af de store sorter, helt ned til 285 kr. pr hkg i bigbags. De priser ser nu ud til at være meget vanskelige at finde, da branchen vejrer morgenluft: De manglende vinterrapsarealer (især Sjælland) vil typisk blive tilsået med vårbyg, og ofte vil det ske med de store let omsættelige maltbygsorter. Der bliver næppe decideret mangel på såsæd, men visse sorter kan blive knappe. På engrosmarkedet for såsæd er prisen allerede steget, og det forlyder, at den vil stige yderligere.

Landmandsprisen for store sorter som Quench og Tamtam ligger nu i niveauet 325 kr. pr hkg, de mindre sorter ofte lidt højere. man mangler at købe såsæd, er det tid - der er grund til at udsætte det yderligere.

Husker man tilbage til 2007-08 sæsonen, hvor prisen på vårbyg-såsæd kom over astronomiske 400 kr. pr hkg, afstedkom det, at mange brugte egen såsæd af maltbyg. Dette er i princippet uproblematisk, så længe man indbetaler forædlerafgiften. Netop i dette års maltbyg-partier finder vi desværre en del partier med kun 80-82 pct. spiring, så husk at undersøge det inden beslutningen træffes, og overvej samtidig risikoen for bygbrand og stribesyge. Gør man det rigtigt, er egenproduceret såsæd mindst lige så god som indkøbt.

Undersøg også om den køber, du normalt handler med, tillader brug af ikke-certificeret udsæd. Nogle handlere har det som et krav ved opkøb af maltbyg, mens andre blot udtager en ekstra analyse til sikring af sortsrenhed. Man kan altid komme af med sin maltbyg, uanset hvilken såsæd der er brugt, men måske ikke til den nærmeste køber!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle