Det er stadig så dejligt ude på landet

Høsten er i gang, danskerne på besøg, landbruget diskuterer og landmænd får som altid masser af ideer

Der var så dejligt ude på landet; det var sommer, kornet stod gult, havren grøn, høet var rejst i stakke nede i de grønne enge, og der gik storken på sine lange, røde ben og snakkede ægyptisk, for det sprog havde han lært af sin moder. Rundt om ager og eng var der store skove, og midt i skovene dybe søer; jo, der var rigtignok dejligt derude på landet!«

Sådan indledte salig H. C. Andersen i 1843 sin vel nok mest berømte historie Den Grimme Ælling - og lige bortset fra at storken er væk og høet i dag presses til minibigballer, der smukt drysses ned over markerne, gælder det stort set stadig.

H. C. Andersen - der langtfra var bagudskuende, men elskede damptog og fremskridt - rammer det billede af Danmark, som de fleste deler, også selv om der i dag tales så meget om uberørt natur. Bølgende, velplejede kornmarker i vekslende farver, flot indkranset af læhegn og remiser - det er sådan, Danmark skal se ud.

Kun når man nærmer sig købstæderne, dukker øjebæerne op. Det er egentlig ubegribeligt, at de ellers så miljøvenlige politikere tillader alle de ufatteligt grimme Jem&Fix og Jysk-haller, der indkranser stort set alle byer i Danmark. Det er billigt, der er tilbud, men hold da op hvor er det grimt!

Tag godt imod gæsterne

Nej, det er ude på bondens velplejede marker, Danmark ser godt ud, og lige netop i år får vi rigtig mange landsmænd på besøg, nu hvor strandene i Thailand er lukket land. Det er god timing, at L&F netop nu lægger de snorrige ideer til side og åbent tør prale af, at Danmark er et landbrugsland.

Med lidt held får gæsterne også lov at se mejetærskerne æde årets afgrøder. Allerede for godt en uge siden sendte Henrik Vilhelmsdal fra Falster bedriftens tre Case 9250-mejetærskere ud i bakkesvinglen. Den bedste og travle tid er i gang.

Demokrati er debat

Mon ikke ganske mange af de lokalformænd, der mandag var samlet til heldagsmøde i Skejby, sådan personligt hellere havde siddet på en mejetærsker end i det varme mødelokale - men debat skal der til. Mens den politiske debat langt de fleste steder sander til i det rene spin og cand. polit.snak, trives den gode, frie debat i landbruget.

Nogen skælder ud på reglerne, andre advarer mod at sprede mismod, » Jeg synes, der er alt for meget brok. Selvfølgelig har vi nogle vilkår, vi skal indrette os under, men det er vel ikke værre end i så mange andre brancher«, er åbningsreplikken fra Østdansk Landboforenings nye formand Ole Elbæk, som du kan læse andetsteds i avisen.

Miljø i praksis

Før Folketinget lukkede, vedtog tinget en klimapakke. Det meste handlede om vindmøller og oliefyr, men der var også fem millioner til et klimaværktøj til landbruget. Desværre nok noget, der betyder flere skemaer, flere registreringer og flere konsulenttimer.

Sådan er det uvægerligt i en verden, der hele tiden kræver dokumentation. Og det er jo træls for et erhverv, der helst vil gøre tingene i praksis. Mon ikke mange kan nikke genkendende til den irritation over bureaukratiet, altid iderige Henning Thybo kommer med på side 16-17. »Jeg har ikke tålmodighed til selv at lave ansøgningerne. Det er ikke for folk, der kun har gået 12 år i skole«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle