Etiske retningslinjer skal hjælpe folkevalgte

Landbrug & Fødevarer har vedtaget et sæt retningslinjer, der skal gøre det lettere at håndtere uacceptabel adfærd hos bestyrelsesmedlemmer.

Landbrug & Fødevarers primærbestyrelse har for første gang nedfældet og vedtaget et sæt etiske retningslinjer for alle bestyrelsesmedlemmer i Landbrug & Fødevarer.

Retningslinjerne skal være et redskab til at håndtere ’sager om uacceptabel adfærd’, såsom hvis et bestyrelsesmedlem har involveret sig i ulovlig import af gødning eller pesticider.

»Verden er ikke sort eller hvid, og retningslinjerne beskriver derfor ikke nøjagtigt, hvad vi skal gøre i den og den situation. Men de fastslår, at når der er problemer, så SKAL vi snakke om det og skal tage aktiv stilling. Det bliver mere naturligt at tage tingene op, og det er rigtig godt, synes jeg,« siger Niels Jørgen Pedersen, formand for Landbrug & Fødevarer.

Pligt til at orientere om sager

De etiske retningslinjer fastslår bl.a., at man som valgt til Landbrug & Fødevarers bestyrelser er med til at repræsentere landbrugs- og fødevareerhvervet over for myndigheder og samfund.

Derfor har bestyrelsesmedlemmer pligt til at agere som ’offentlige personer’, hvis holdninger, adfærd, udtalelser og personlige forhold har betydning.

Som det måske mest kontroversielle forpligter retningslinjerne også bestyrelsesmedlemmer til aktivt at orientere bestyrelsens formandskab om opståede forhold på bedriften eller virksomheden, som kan skade erhvervets renommé.

Sagen skal i den forbindelse drøftes med formandskabet, så man i fællesskab kan tage stilling til, om bestyrelsesmedlemmet bør tage orlov, eller skal suspenderes fra sine poster, indtil sagen er afgjort.

Det er som bekendt allerede sket i én sag, hvor et medlem af Landbrug & Fødevarers virksomhedsbestyrelse har taget orlov, indtil en sag om import af gødning er afgjort.

Ikke ’landbrugspoliti’

Niels Jørgen Pedersen understreger, at der med de etiske retningslinjer ikke er tale om, at Landbrug & Fødevarer ser sig selv som et slags landbrugspoliti.

»Det er politiet, der skal sørge for, at landets love bliver overholdt. Vi går ikke ud og slår landmænd i hovedet - vore etiske retningslinjer gælder de folk, der sidder i Landbrug & Fødevarers bestyrelser. Så vi sikrer, at de kan repræsentere erhvervet på en ordentlig måde. Men vi vil selvfølgelig ikke forhindre andre i at bruge dem.«

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle