Farm med 1.200 søer ramt af svinepest

20.000 svin slås ned og begraves hos Idavang i Litauen.

For anden gang på blot fire år er en af Idavangs svinefarme i Litauen ramt af et udbrud af afrikansk svinepest.

For fire år siden var det på farmen i Rupinskai, der ligger 40 km fra grænsen til Hviderusland. Denne gang er det på en farm i Skabeikiai kun 25 km fra grænsen til Letland.

»Vi fik mistanke om sygdommen, da vi to dage i træk så en høj dødelighed i et staldafsnit med slagtesvin. Derefter bekræftede analyser foretaget af de litauiske veterinærmyndigheder, at der var tale om afrikansk svinepest«, fortæller Jytte Rosenmaj, medejer af Idavang A/S.

Dyr slås ned og begraves

Nedslagningen af alle farmens 20.000 svin inkl. 1.200 søer er begyndt og fortsætter i de næste dage.

»Efter vi havde det første udbrud af afrikansk svinepest for fire år siden, har vi allesammen været særligt opmærksomme på, om der har været usædvanlige dødsfald i vores besætninger. Derfor opdagede vi heldigvis smitten i Skabeikiai meget tidligt«.

»Smitten nåede derfor ikke at brede sig til andre staldafsnit, og jeg er meget glad for, at så få dyr kommer til at lide af sygdommen denne gang, og at de ansatte heller ikke kommer til at skulle se lidende dyr«, siger Jytte Rosenmaj.

Der går op mod seks måneder, før farmen kan være i fuld drift igen.

Efter nedslagning af de syge svin og desinfektion af staldene bliver der sat en lille ’prøvebesætning’ ind i staldene, som efter 45 dage skal testes for afrikansk svinepest. Er farmen smittefri, kan staldene fyldes igen, og produktionen genoptages.

Idavangs forsikring dækker udgifterne til en ny besætning og en del af rengøringen. Alt i alt ventes nettotabet at løbe op i cirka 3,5 mio. kr.

Kilden til smitten er endnu ukendt. Og det er langt fra sikkert, at den nogen sinde bliver fundet.

»Det er ikke helt ved siden af, hvis jeg påstår, at vi nok har nogle af verdens bedst sikrede farme, når det gælder beskyttelse mod afrikansk svinepest. Vi har simpelthen gjort alt, hvad vi kan for at beskytte svinene«, siger Jytte Rosenmaj.

Efter udbruddet for fire år siden har Idavang sat tre rækker hegn op omkring alle svinefarme i både Rusland og Litauen, og der er indført en lang række regler, der skal hindre smitten i at komme ind.

17 år uden sygdomme

Der er sat myggenet for alle vinduer og indsugninger, så der ikke kommer insekter ind med smitten. Desuden må der ikke være svinekød i kantinerne, ligesom madpakker er forbudt, og alle, der besøger eller arbejder på farmene, skal tage bad, når de går ind og ud af farmene.

»Derfor undrer vi os meget over, at det kunne ske igen, og at vi samtidig i 17 år har formået at holde alle andre svinesygdomme ude af vores 13 svinefarme i Litauen, hvor alle farmene har SPF-X status, der er den højeste sundhedsstatus, og vi aldrig har haft PRRS«, siger Jytte Rosenmaj.

Idavang vil nu se på, om farmene kan beskyttes endnu bedre.

»Efter det nye udbrud har vi allerede haft en dansk og nogle tyske forskere på besøg for at se, om vi kan indkredse, hvor smitten kan være kommet fra, og om vi kan gøre mere for at holde smitten ude«, siger Jytte Rosenmaj.

Faktaboks

Skabeikiai i Litauen

  • 25 km fra grænsen til Letland
  • 1.200 søer full-line
  • 40.000 slagtesvin om året 
- svarende til fem procent af Idavangs årlige produktion af slagtesvin

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle