Finanslov uden jordreform, men med højere arveafgift

Arveafgiftens tilstedeværelse samt sælgerpantebreve og jordreforms mangel på samme er det mest iøjenfaldende for landbruget i regerings udspil til finanslov.

Onsdag kom den nye regering med sit udspil til, hvordan statens finanser skal fordeles i det kommende år.

I finansminister Nikolaj Wammens (S) præsentation var der fokus på velfærd og grøn udvikling, men i landbruget hæfter man sig især ved to ting:

Først og fremmest bliver arveagiften hævet. Socialdemokratiet har for længst slået fast, at sådan bliver det, og indtjeningen for statskassen bliver en milliard årligt.

Stort set hele vejen rundt i landbruget har man kritiseret hævelsen, som bliver kaldt »gift for generationskifterne«, ligesom Agri Nord kalder det »en kæmpe hæmsko for familiehandler«.

Ingen pantebreve

Udover det har regeringen valgt at udelade pantebrevsmodellen, som den tidligere regering ellers tog med i sin sidste finanslov. Modellen kan gøre generationsskifter lettere, og selvom skatteministeren ifølge skatteordfører Troels (S) er positiv overfor modellen, er den altså ikke nævnt.

Hvem ved, måske bliver den hevet op af hatten til de kommende finanslovsforhandlinger i 11. time, præcis som det skete sidst.

Ingen jordreform

Danmarks Naturfredningsforening var efter udspillet skarpe i retorikken. Regeringen har glemt naturen, mener organisationen, som ligesom Landbrug & Fødevarer, især ærgrer sig over, at der ikke er afsat ekstra penge til en jordreform.

Organisationerne har sammen bedt om en milliard kr. til at udtage dårlig landbrugsjord, men må nøjes med de 150 mio. kr., der blevet givet i tørkepakken.

Til LandbrugsAvisen kalder minister Mogens Jensen det positivt, at organsiationerne er utålmodige, men at et pilotprojekt først skal blive en succes, før en jordreform kan blive en realitet.

En smule økologi

Økologi fylder meget i regeringens forståelsespapir, men knap så meget i finansloven.

Mest bemærkelsesværdigt er det, at der er afsat 38 mio. kr. til økologiforskning, men også 20,5 mio. kr. til administration af økologisk arealtilskud.

Ordningen har været hårdt ramt af forsinkelser og IT-problemer.

Faktaboks

Finanslov 2020

  • Den nye regering har nu fremsat sit forslag til en finanslov for 2020. 
  • Herefter forhandler regeringen forslaget med Folketingets partier, hvorefter den bliver vedtaget sidst på året. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle