Flemming passer mark og maskiner og går ikke af vejen for reparationer

Samarbejde med en anden ejendom om at passe markerne giver I/S Kristensen mulighed for at råde over et stort antal maskiner, som Flemming Kristensen selv holder ved lige og også laver store reparationer på.

Flemming Kristensen griber rutineret ud efter vinkelsliberen og skærer et hydraulikstempel til i længden, så det passer til vandingsmaskinen, der er brudt sammen.

Derefter svejser han en liske på, og stumpen er klar til at blive monteret, så vandingsmaskinen igen kommer i arbejde.

Flemming Kristensen er den ene halvdel af ejerskabet bag I/S Kristensen, en økologisk mælkeproduktion ved Henne vest for Varde. Sammen med sin bror har han omkring 500 køer, og i samarbejde med en anden økologisk bedrift driver de i alt i omegnen af 2.000 hektar.

»Vi laver stort set alt selv - undtagen snitter helsæd og majs - samt presser halm,« fortæller Flemming, der står for vedligeholdelse af maskiner og markdrift.

Og han kan lide det.

»Der er endda nogle, der siger, at jeg har flair for det. Min kone siger, at jeg bruger for megen tid i maskinhuset,« griner han.

»Det er sjovt at reparere selv, og så er der jo forskel på prisen. For selvfølgelig skal vi have noget for de timer, vi bruger på værkstedet,« understreger han.

Nogen præcis vurdering af, hvad maskinerne koster, har han dog ikke. Men der er mange faktorer at tage hensyn til, når man investerer i maskinpark. Og det tætte samarbejde med I/S Højgård betyder, at man tilsammen er ekstremt fleksible i tilfælde af nedbrud på en maskine - hvilket så kun sker yderst sjældent.

»Vi bruger hele vinteren på at gøre maskinerne klar til sæsonen. Men selvfølgelig sker det da også for os, at vi har nedbrud,« siger Flemming.

Fleksible snittervogne

I græsmarken, som fylder rigtig meget på den økologiske bedrift, bruges der snittervogne i stedet for en snitter.

»Vedligeholdelsesmæssigt er det langt nemmere, og jeg har også en idé om, at det er billigere,« begrunder Flemming beslutningen.

I/S Højgård råder over to snittervogne og I/S Kristensen selv over en. Så når der snittes græs, køres der med tre vogne. Skulle der komme et uventet nedbrud på en vogn, skal alt ikke holde stille af den grund. Når der tages slæt, betyder det også, at man på samme tid kan tage marker, der ligger tæt på, og marker der ligger langt fra gården. Det gør, at arbejdet med at køre ensilagen sammen bliver mere flydende.

Orange gummiged

Bedriftens gummiged er en Doosan - et mærke, der endnu ikke er særlig udbredt.

»På I/S Højgård havde de købt en, og da de havde haft den et år, var de stadig godt tilfredse. Vi havde selv en Redrock Teleskoplæsser, som vi var glade for, men som skulle skiftes. Og så valgte vi også Doosan - også fordi det er en fordel, at der er et vist sammenfald mellem maskinerne på de to bedrifter,« forklarer Flemming Kristensen.

De fire traktorer er John Deere.

»Der er også andre traktorer, men jeg kan godt lide dem,« griner Flemming.

Og så er der en helt særlig ting at tage i betragtning: Når han står med en lidt større reparation, får han udstrakt hjælp fra forhandlerens værksted.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle