Forbud, erstatninger og stort politisk pres præger kemi-branchen

Få industrier har været i så hård politisk modvind som planteværn, kemi og gødningsprodukter i de seneste år.

Alene presset mod Roundup, som kemivirksomheden Bayer ejer rettighederne til, svarer til en orkanstyrke 3.

I USA har Bayer i et forlig indvilget i at betale hele 70 mia. kr. for at afslutte tusindvis af sagsanlæg mod selskabet. Dertil skal lægges de talrige bestræbelser i EU-lande for at få forbudt eller begrænset brugen af midlet, der af kritikere beskyldes for at være kræftfremkaldende.

Det høje pres betyder, at landbruget nu også selv forsøger at få reduceret forbruget af de udskældte midler.

Det danske forbrug af Roundup er i dag tre gange så højt som i 1990erne. Flere prominente landmænd har i de seneste måneder i egne rækker advokeret for kraftig reduktion i et forsøg på at bevare retten til den vigtigste brug.

Det politiske pres mærkes også på andre midler herhjemme. Senest kom en dispensation til brug af Reglone til kartofler, spinat og frø-produktionen først i sidste øjeblik. Det haster at få udviklet og godkendt nye aktivstoffer - en proces, der langt fra er blevet lettere.

For private strammes der også op. Både Roundup og en række midler med pelargonsyre er forbudt at sælge som koncentrerede blandinger. Fremover må private kun købe klar-til-brug-midler.

Ligesom resten af verden skal også gødningsvirksomhederne kvantificere sin klimabelastning. Yara har udviklet en teknologi, der renser 90 pct. lattergas fra under produktionen af sine produkter, så de i stedet ender som frit kvælstof. Alene den teknologi halverer udledningen af CO2 under produktionen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle