Frankrig frygter svinepesten

Afrikansk svinepest er nu konstateret kun 1 km fra den franske grænse til Belgien. Hvad vil konsekvenserne være for svinepriserne, hvis afrikansk svinepest konstateres på den franske side af grænsen?

Af Karsten Flemin, markedsanalytiker, Landbrug & Fødevarer

Den franske svinekødbranche er i alarmberedskab, efter der 9. januar blev skudt to vildsvin i Belgien med afrikansk svinepest kun 1 km fra den franske grænse.

Den franske landbrugsminister har sågar indsat militært personale, der skal give logistisk støtte, så jægere kan få udryddet alle vildsvin på den franske side af grænsen til det ramte område i Belgien. Endvidere vil man indhegne hele det franske risikoområde samt opføre et halvanden meter højt grænse-hegn for at holde belgiske vildsvin væk fra Frankrig.

Om det lykkes at holde den afrikanske svinepest ude af Frankrig, må vi vente og se. Men risikoen er stor for, at Frankrig bliver næste EU-land, hvor der konstateres afrikansk svinepest.

Området i Frankrig, der er udpeget som højrisikoområde, har dog ikke megen svineproduktion og ligger mere end 500 km væk fra Bretagne, hvor hovedparten af Frankrigs produktion og slagtning af grise finder sted. Det må således forventes, at Frankrigs produktion og slagtning af årligt 23,5 mio. grise kan fortsætte uden de store problemer efter et eventuelt udbrud.

Lavere fransk afregning ved udbrud

Men den franske svinepris kan ikke undgå at blive påvirket negativt, såfremt der konstateres afrikansk svinepest. Ganske vist er Frankrig ikke nogen stor eksportør af grisekød. Frankrig eksporterer årligt ca. 230.000 ton grisekød ud af EU. Dette svarer til blot 6 pct. af EUs eksport på 3,8 mio. ton og ligger betydeligt under eksporten fra store eksportørlande som Tyskland, Spanien, Danmark og Holland.

Der er ikke et internationalt regelsæt, der automatisk udelukker et land med afrikansk svinepest fra eksport. Men praksis har indtil nu været, at de asiatiske markeder lukker for al import fra lande, hvor der konstateres afrikansk svinepest. Så der er udsigt til, at langt den overvejende del af den franske eksport ud af EU vil falde bort, hvis der konstateres afrikansk svinepest i Frankrig.

Særligt vil tabet af eksporten af biprodukter til Kina gøre ondt på den franske afregningspris. De op mod 100.000 ton biprodukter, Frankrig normalt eksporterer til Asien, vil skulle sælges på alternative markeder. Og det til et helt andet og lavere prisniveau, end man opnår ved eksport til Asien.

Konstateres der afrikansk svinepest på den franske side af grænsen, er der således udsigt til en fransk svinepris betydeligt under de øvrige EU-lande. Da Belgien blev ramt af afrikansk svinepest tilbage i september måned, lå den belgiske svinepris tæt på niveauet i Holland. Nu ligger den belgiske pris 5-10 eurocent lavere end i Holland.

Begrænset negativ effekt på EU-priser

Som sagt er Frankrig ikke nogen stor eksportør af grisekød ud af EU. Den franske eksport på 230.000 ton svarer kun til 1 pct. af EU-produktionen af grisekød på 23 mio. ton. Såfremt hele den franske eksport ud af EU flyttes til EU markedet, svarer det således kun til en stigning i udbuddet af grisekød på EU-markedet på 1 pct. Og det må forventes, at en stor del af den mistede franske eksport vil kunne overtages af de øvrige EU-lande.

Der burde således kun være en meget begrænset negativ prismæssig effekt på svinepriser i det øvrige EU ved et udbrud af svinepest i Frankrig. Men psykologisk kan der godt umiddelbart de første uger komme en negativ reaktion på markedet, hvor flere grise kommer til slagtning af frygt for yderligere spredning af afrikansk svinepest.

Anderledes alvorligt for svinepriserne i EU vil det være, hvis et af de store eksportørlande som Tyskland bliver ramt af afrikansk svinepest. Set med danske briller gælder det dog først og fremmest om at holde svinepesten ude af Danmark. Et skridt i den retning er nu taget med opførelsen af det nye vildsvinehegn ved grænsen til Tyskland.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle