Glyphosat er lige så »giftigt« som røde bøffer

Glyphosat er kræftfremkaldende, påpeger kritikere. Men hvor kræftfremkaldende? Mindre end forarbejdet kød og sprut og på niveau med røde bøffer og stege-os.

Der er mange penge og stærke følelser på spil, når det gælder glyphosat. Mange landmænd elsker ukrudtsmidlet, der er verdens mest anvendte, men modstanderne er bange. Det internationale kræftforskningsinstitut (IARC) har nemlig erklæret stoffet for kræftfremkaldende. På den anden side har EU’s fødevaresikkerheds-enhed frikendt stoffet for dette, og i sidste uge gik FN-organisationerne for sundhed (WHO) og landbrug og fødevarer (FAO) ud og sagde, at glyphosat formentlig ikke er kræftfremkaldende.

Alt er gift

En gammel talemåde siger, at »alt er gift, det er dosis, det kommer an på.«

Men hvad er det egentlig, IARC siger?

IARC sætter glyphosat i kategorien »2a: Sandsynligvis kræftfremkaldende.« Dermed er det på niveau med røde bøffer, stege-os eller at arbejde i en frisørsalon. Men det er ikke så slemt som forarbejdet kød, alkoholiske drikke, tobak og sollys, som man finder i kategori »1: Kræftfremkaldende.«

Det er dog lidt værre end kategori »2b: Muligvis kræftfremkaldende,« hvor man finder kaffe, syltede grønsager og vidundermidlet Aloe Vera.

IARC har efter 30 års virke vurderet 1.050 kemikalier. Indtil nu har de dog kun fundet ét, der hører hjemme i den laveste kategori »4: Sandsynligvis ikke kræftfremkaldende.« Det er caprolactam, der bruges til fremstilling af nylon.

Hed debat

Debatten om glyphosat som et farligt middel er holdt varm i pressen. Sidste weekend forlød det på TV2-øst, at Beder-området vil forbyde Roundup og andre sprøjtemidler i private haver af hensyn til grundvandet. Det undrer dog tidligere medarbejder i Miljøstyrelsen Claus Hansen. Han har fået aktindsigt i de analyser, der er lavet af grundvandet i området, og ud af 6.870 analyser er der ingen rester af glyphosat og kun tre med nedbrydningsproduktet AMPA.

I Belgien og Tyskland er debatten holdt i live af, at der angiveligt er fundet glyphosat i modermælk og øl, og i Holland fandt de glyphosat i hygiejnebind. Det har vakt dyb forargelse og nervøsitet hos forbrugerne.

BfR - Tysklands nationale institut for risikovurdering - tilbageviste dog i februar, at der skulle være glyphosat i modermælk og såede alvorlig tvivl om de anvendte målemetoder. Men selv hvis man tager målingerne for gode varer, er glyphosat ikke den mest nærliggende kræftrisiko. Ifølge den tyske organisation Planzenschützer skal en baby på fire kg drikke 2.778 liter brystmælk dagligt for at nå op på de strenge tyske krav til, hvor meget glyphosat man maksimalt dagligt må indtage.

Og med hensyn til hygiejnebindene skal en velvoksen kvinde ifølge Monsanto spise 50 mio. hygiejnebind dagligt for at få mere glyphosat end tilrådeligt!

Endelig skal man ifølge dagbladet Mittelbayerischer drikke mellem 100 og 6.500 kasser halvliters øl om dagen – afhængigt af mærke – for at nå op på EU’s grænseværdi for glyphosat.

Men da alkoholiske drikke ifølge IARC er mere kræftfremkaldende end glyphosat, kan det godt være, man skal nøjes med lidt mindre.

Faktaboks

Baggrund

  • Politikerne i EU slås om, hvorvidt godkendelsen af glyphosat skal fornys
  • Kommissionen er efter en ny vurdering tilhænger af en ny godkendelse
  • Der er skabt stor folkelig modstand, og politikere i EU-parlamentet samt visse medlemslande er tilbageholdende med at nikke ja - den danske regering er for
  • Aktuelt er afgørelsen igen skudt til hjørne i et-to år, mens EU’s kemikalieagentur ECHA arbejder på en klassifikation

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle