Han er første Danmarks-mester i jordfrugtbarhed

Mindre sandfygning, dybere rødder, mere liv i jorden samt mindre behov for vanding. Det er blot nogle af de gevinster Tommy Nielsen har opnået ved at øge jordens frugtbarhed.

Det var problemer med sandfygning, der førte til, at Tommy Nielsen for 15 år siden prøvede kræfter med pløjefri dyrkning. Tre år senere droppede han ploven helt. Han praktiserer et varieret sædskifte, hvor der indgår syv-otte forskellige afgrøder med en stor andel kløvergræs. Derudover går han meget op i at etablere gode efterafgrøder - jo flere arter i blanding des bedre.

»Jeg lukker luft ud af hjulene, når jeg sår, så jeg kører med under 1 bar. Derudover kører jeg med tvillingehjul. Gyllekørsel forgår i de samme spor. Og jeg sørger for at vente, til marken er farbar«, fortæller Tommy Nielsen.

Han tilføjer, at han over tid har fået sundere og mere levende jord. Roddybden er større og vandhusholdningsevnen er blevet bedre. Samtidig er der færre skadedyr og svampesygdomme, og nok så væsentligt, så bliver jorden hjemme på ejendommen, når det blæser.

Gevinsten er, at han sparer tid og omkostninger ved etablering af afgrøderne, og et stabilt udbytte på niveau med da han pløjede. Samtidig er afgrøderne blevet mere tørketolerante. Det skyldes dels, at planternes rødder går dybere ned i jorden, dels at jorden på grund af et større indhold af organisk materiale kan binde mere vand.

Simpel opskrift

»Det er faktisk ikke så svært at gøre jorden mere sund. Man kommer rigtig langt med et sundt sædskifte, tilførsel af organisk materiale og ved at rode så lidt som muligt i jorden«, siger Tommy Nielsen.

Han tilføjer, at det er summen af disse tiltag, der over tid forbedrer jordens frugtbarhed - og at det ikke nødvendigvis er de samme ting, der skal sættes i spil på alle marker.

Udover at have fået mindre sandflugt, så har han erfaret, at han kan udskyde vandingen 2-4 dage - og at han kan tildele mere vand ad gangen. Det tilskriver han en sundere jord med et højere indhold af organisk materiale, der kan binde vandet.

»Omstillingen kræver nogle andre maskiner. Det er dog tydeligt, at jeg sparer tid, når jeg ikke først skal pløje, og derefter pakke jorden for at undgå manganmangel«, siger Tommy Nielsen.

Han er overbevist om, at han med tiden kan bevæge sig yderligere i retning af Conservation Agriculture, hvor jorden bearbejdes minimalt.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle