Hvede- og maltbygprisen er høj

Trods udsigten til en gigantisk amerikansk majshøst har kornprisen igen vist styrke.

Af Jakob F. Kjærsgaard, VKST, www.kornbasen.dk

Efter en lang optur i juni og juli, som sendte kornpriserne op med næsten 50 pct,, nåede priserne et toppunkt i starten af august, hvor USDAs månedsrapport over den globale afgrødebalance viste sig at være knapt så prisstøttende, som markedet havde sat næsen op efter. Afgørende var det især, at USDAs estimater for de amerikanske majsudbytter overgik selv de mest optimistiske forventninger. Skuffelsen blev omsat til prisfald, som også blev katalyseret af, at markedet var meget overkøbt.

Børsreaktionen virkede dog en smule overdrevet i betragtning af, at der trods alt ikke blev ændret på, at den globale hvede- og majsbalance stadigvæk er meget negativ. Man kan også lidt firkantet sige, at USDA-rapporten især var prisnegativ for USA, mens den bekræftede den stramme forsyning i Europa og Sortehavsregionen.

Efter en uges tid i prisnegativt humør vendte prisudviklingen igen, og i skrivende stund er den tilbage i stort samme niveau, som før USDA-rapporten så dagens lys. For den europæiske prissætning har det også hjulpet, at dollaren er styrket markant over for euroen.

Det er også værd at bemærke, at de fysiske danske priser stadigvæk ligger højere end det, Matif-prisen normalt ville indikere. Det skyldes en fortsat stor intern efterspørgsel på fysisk korn, og at den lille høst også betyder, at vi skal importere og ikke eksportere korn. Transportomkostningerne kommer derfor – modsat normalt – den danske prissætning til gode.

Medvirkende til kornprisernes ’come back’ er også rygter om, at Rusland vil indføre eksportbegrænsende forantaltninger for at holde de interne kornpriser i ro. Rygter er ikke det samme som kendsgerninger, men det har forhindret en prisstigning. Det illustrerer tydeligt den nervøsitet, der hersker på korn-markedet.

Aktuelt kan der opnås 152-155 kr. for foderhvede og foderbyg i øst og en femmer mere i vest (ab gård, frit læsset, betaling januar 2019). En høj pris, - i hvert fald, hvis man blot husker tilbage til starten af året.

Bliver kornprisen højere?

Det er der flere meninger om, men mange synes at besvare spørgsmålet med et ’ja’ – både med baggrund i tekniske analyser og den aktuelle afgrødeforsyning. Jeg vil dog tillade mig at mane til lidt forsigtighed. Fortsatte stigninger kræver snart nyt brændstof i form af reelle prisstøttende nyheder f.eks., at den australske tørkeramte produktion nedskrives markant, at den amerikanske majsavl løber ind i vejrlig modgang, eller russerne indfører et tidligt eksportstop.

Hvis dette sker vil priserne blive sendt højere op, men der er jo også muligt, at det ikke sker! Intet bliver ved med at stige, og ofte kommer pristoppen overaskende og bliver først erkendt, når der kigges i bakspejlet.

Har man ikke lavet et betydeligt risikospredende delsalg til det nuværende prisniveau, er min anbefaling, at man får det gjort. Og det gælder både foderhvede og foderbyg. Fundamentet i KornBasens Salgsstrategi er netop denne risikospredning, som samtidig understreger en ydmyghed over for det faktum, at uanset hvor sikker man er på den kommende prisudvikling, kan man ikke være 100 pct. sikker på at få ret.

Maltbyg-markedet

Maltbygprisen på 18-høsten ligger omkring 172-175 kr., og det er et fornuftigt prisniveau til et risikospredende delsalg. Der synes endnu ikke at være dannet et officielt marked for maltbyg med mere end 11,5 pct. protein, men alle ved, at det kommer og derfor køber grovvarebranchen også maltbyg med op til 12 pct. protein. De fleste firmaer fradrager 1,5 kr./0,1 pct. protein over 11,5 pct., enkelte kun 0,8 kr., hvilket erfaringsvist er mere retvisende.

Priseksplosionen på maltbyg, høst 2018, har trukket prisen på høst 19 med op. Den ligger aktuelt på godt 150 kr. efter et lille fald i sidste uge. Det er dog stadigvæk et prisniveau, som jeg vil anbefale, man udnytter til et delsalg. Derimod er markedet for høst 2020 nu næsten væk, men flere fik dog delsolgt til de 152-155 kr., det var muligt at opnå for et par uger siden. Et højpris-marked er sjældent flerårigt og skal derfor udnyttes til delsalg af fremtidige høste.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle