Hvedeforsyningen strammer til

Pæne prisstigninger på det fysiske danske hvedemarked.

Af Jakob F. Kjærsgaard, markedsanalytiker, VKST, www.kornbasen.dk

Efter en længere julepause er aktiviteten nu igen stigende på hvedemarkedet. Det gælder ikke mindst det fysiske danske marked, hvor en stor købsinteresse var medvirkende til pæne prisstigninger i de første tre uger af januar. Det sendte hvedeprisen op med 7-8 kr. til 150 kr. i øst og 155 kr. i vest (ab gård, frit læsset, afregning februar). En stigning, som ikke kan genfindes på Matif, hvor måneders intervalhandel fortsætter. På KornBasen anbefaler vi et risikospredende delsalg til de opnåelige priser, da ekstrapræmie i forhold til Matif erfaringsvis er en kortvarig affære.

Intervalhandlen på Matif kan i princippet fortsætte længe endnu. Jeg er stadig af den overbevisning, at når/hvis intervallet brydes, bliver det i opadgående retning. Der begynder at være tegn på, at russerne - og senest Ukraine - ikke har hvede til fortsat at sætte sig tungt på eksportmarkedet. Deres interne priser er steget til det højeste niveau i 4 år, og det vækker ikke begejstring. Endnu er der dog ikke kommet håndfaste meldinger om eksportbegrænsende tiltag.

Endelig forlyder det, at der blæser milde vinde over de amerikansk-kinesiske forhandlinger, hvilket giver håb om en blivende aftale, inden våbenhvilen udløber 31. marts. Det vil give et boost til hele verdensøkonomien med en afsmittende effekt på afgrødemarked.

Maltbyg-markedet

Købsinteressen for dansk maltbyg er lille - malterierne er dækket ind for nærværende. Priserne har været sivende, også fordi engelsk maltbyg oversvømmer markedet. Englænderne har travlt. De skal have deres eksportvarer af sted inden Brexit og eventuelle toldmure. Englænderne kan ikke forsyne hele markedet frem til ny høst, og derfor er det mest sandsynlige, at der kommer en ny opkøbsbølge i løbet af foråret. Balancen er fortsat stram, og det gælder for den sags skyld også foderbyggen, som foderproducenterne i øjeblikket viser stor interesse for. Den megen majs, som er importeret til Danmark, stiller større krav til bygindholdet i foderblandingerne (mere fiber).

Husk, at foderbyg med 12-13 pct. protein – som er ganske typisk i år – har en foderværdi, som er 6-7 kr. højere end byg med 10-11 pct. protein, som er indholdet i et ’normalt’ år. Planteavleren bliver sjældent godskrevet denne merværdi, men selvfølgelig skal man gøre forsøget. Enkelte grovvarefirmaer tillægger 2 kr. til prisen. Bedre end ingenting, men langt fra tilstrækkeligt.

Soja-markedet

Sojaprisen har mange argumenter for at falde yderligere – den gør det bare ikke! Faktisk har den ligget rimeligt stabilt i de sidste tre måneder. Nu begynder der at snige sig prisstøttende informationer ind i markedet. Det gælder de positive signaler fra de amerikansk-kinesiske forhandlinger og den udbredte tørke, som har ramt de brasilianske sojaafgrøder sidst i vækstsæsonen. Det har pillet toppen af produktionen, som efter de mest optimistiske estimater nåede 130 mio. ton før jul, men nu er bombet ned til 115 mio. ton ifølge lokale analyseinstitutter. USDA har i deres december rapport sat produktionen til 122 mio. ton. Grundet den manglende vedtagelse af en amerikansk finanslov er USDAs januar-rapport ikke udkommet, og derfor mangler markedet USDAs syn på den brasilianske produktion. Til trods for, at mange aktører i markedet elsker at kritisere USDAs estimater, må det konstateres, at de er savnet, når de ikke udkommer!

De globale sojalagre er historisk store, og en tilbagegang i produktionen i Brasilien vil ikke betyde, at vi løber tør for soja. Uanset lagerstørrelse er det dog altid prisstøttende, når der skæres betydeligt i den årlige produktion. På KornBasen har vi afdækket forbruget frem til foråret 2020, og det er fortsat vores anbefaling.

Raps-markedet

Rapsprisen ramte omkring nytår det laveste niveau siden foråret 2018, sendt ned af råolien, som dykkede til overkanten af 50 dollar. Siden har råolien kun kendt en vej, nemlig opad, og ligger nu i 62 dollar. Det har hjulpet rapsprisen opad, også støttet af en stigende palmeolie, hvor de vigtige indonesiske lagre er nede på det laveste niveau i et år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle