I 2030: Mere ost og mindre drikkemælk

Mere færdigmad og flere snacks får betydning for mælkens anvendelse i 2030, forudser EU.

I 2030 vil langt flere forbrugere lægge vægt på, at de kan spise snacks undervejs til og fra arbejde, aktiviteter og skolen. Og når de når hjem, skal madlavningen ikke tage for lang tid. Derfor vil indtaget af eksempelvis ost og drikkeyoghurt vinde betydeligt frem i de kommende ti år, vurderer EU-Kommisionen i en ny rapport.

Opgjort pr. indbygger i Europa vil indtaget af ost gå frem med ét kg ost, så hver indbygger i 2030 spiser 20,2 kg ost om året.

I samme periode vil indtaget af yoghurt gå frem med 100 gram pr. indbygger, og indtaget af fløde vil gå frem med 400 gram pr. indbygger.

Til gengæld vil der blive drukket mindre frisk mælk - faktisk hele syv kg mindre i 2030, hvor indtaget ventes at falde til under 50 kg pr. indbygger om året.

Større indvejning

EU-Kommisonen venter fortsat en fremgang i mælkeindvejningen, som i 2030 ventes at runde 179 mia. kg mælk. Fremdriften forventes at være på 0,6 pct. pr. år, hvilket er lavere end i de seneste 10 år.

Den øgede indvejning forventes at komme grundet en højere ydelse, som vil stige fra de nuværende 7.300 kg pr. ko til ca. 8.340 kg pr. ko.

Bestanden af malkekvæg forventes reduceret med 1,4 mio. stk. frem mod 2030 grundet skrappere miljøregler og fokus på at nedbringe kvægbrugets klimaaftryk.

Faktaboks

Mælk i 2030:

  • EU forventes at stå for 27 pct. af verdenshandlen med mælkeprodukter i 2030. Herefter følger New Zealand med 25 pct. og USA med 16 pct.
  • 24 pct. af EUs øgede mælkeindvejning vil gå til osteproduktion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle