Investeringer i svinestalde halter

For perioden 2006 til 2013 er der ifølge et notat fra VSP et efterslæb i investering i svinestalde på 7,6 mia. kr. Slagtesvinestalde ramte bunden i 2010 men har siden haft stigende tendens.

Der er fortsat langt mellem investeringerne i svinestalde i Danmark, selv om det ifølge et notat, som VSP har udarbejdet, er gået en smule frem siden bunden i 2010.

For fem år siden var investeringerne for rene slagtesvineproducenter således helt nede på et indeks fem, som svarer til byggeri af 10.000 nye slagtesvinestipladser. Behovet var ca. 200.000 stipladser til slagtesvin.

Siden 2010 er investeringerne i slagtesvinestalde gået en smule frem og ligger nu på et indeks på 18.

Det er et investeringsomfang, der langt fra opretholder den danske kapacitet til slagtesvineproduktion.

»Et niveau på kun 20 procent svarer til, at staldkapaciteten til slagtesvineproduktionen i Danmark i teorien falder med ca. 3,2 procent om året,« anfører Michael Groes Christiansen, økonom i Landbrug & Fødevarer, som har udarbejdet notatet.

Flere investeringer i sohold

Det ser bedre ud med investeringerne for sobedrifter med smågrise og integrerede besætninger.

I 2013 var bygningsindekset på henholdsvis 72 og 61.

Bedrifter med søer og integrerede produktion ligger ifølge VSP-notatet på et relativt højt investeringsniveau i 2012 og dele af 2013 som følge af, at de sidste sobesætninger skulle opfylde kravet om løsgående drægtige søer fire uger efter løbning inden 2013.

I perioden 2006-2013 er der et investeringsmæssigt efterslæb på 7,6 mia. kr. i svinesektoren eller gennemsnitligt ca. 947 mio. år.

Dette er beregnet i forhold til en model, der tager udgangspunkt i en produktion i Danmark på 1 mio. årssøer og 22 mio. slagtesvin.

Investeringer

følger konjunkturer

Ikke overraskende viser VSP-notat, at der er en sammenhæng mellem rentabiliteten i svinesektoren og lysten til at investere i svinestalde.

»I 2006 var der positiv rentabilitet i svineproduktionen, og investeringerne boomede året efter. De efterfølgende år viste sig at være meget underskudsgivende, og investeringslysten droppede igen,« forklarer Michael Groes Christiansen.

Samme billede vil kendetegne 2014 og årene fremover.

»2014 ligner nok 2013, men 2015 tegner indtil videre til at blive et dårligt år rentabilitetsmæssigt med deraf følgende lavt investeringsniveau i 2016,« siger han.

Med det lave investeringsniveau vil svineproduktionen mindskes med ca. to procent de næste par år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle