Kvægbrugets Berlinmur rykker mod vest

1. oktober udvides den lavprævalente zone til at omfatte dele af Jylland.

Det østlige Jylland og områderne nord for Limfjorden inklusiv Mors har nu så få kvægbesætninger, som er smittede med salmonella, at de tre områder pr. 1. oktober hører til det lavprævalente område, som hidtil har omfattet Fyn, Sjælland og øerne.

Udvidelsen af det lavprævalente område betyder, at kvægbrugerne i Østjylland, nord for Limfjorden og på Mors nu må sælge kvæg til hele landet, mens markedet for landmænd i den højprævalente zone bliver tilsvarende mindre.

Adskillelsen af zonerneområderne er defineret af kommunegrænser. Men med inddragelsen af de nye områder er zonerne imidlertid knap så enkelt defineret som hidtil, hvor alt vest for Fyn og Sjælland tilhørte den højprævalente zone.

»Hvis man bor i det lavprævalente område, skal man derfor være ekstra opmærksom på, hvor dyrene stammer fra, hvis man køber ind. Tilsvarende skal man være opmærksom på, hvor dyrene skal hen, hvis man sælger dyr fra det højprævalente område,« understreger Erik Rattenborg, dyrlæge ved Seges Kvæg.

Formålet med zonerne er at inddæmme de smittede områder, så smittespredningen begrænses, og besætningerne i niveau 1 beskyttes bedst muligt.

Fra 15,7 til 5,2 procent smittede

Seges Kvæg har en målsætning om et salmonellafrit kvægbrug i 2016, og aktuelt er 5,2 procent af malkekvægsbesætningerne og to procent af de kødproducerende besætninger smittet med salmonella.

Til sammenligning var antallet af smittede malkekvægsbesætninger 15,7 procent, da indsatsen for at bekæmpe salmonella blev påbegyndt i 2007.

»Det er meget positivt, at der fortsat bliver færre og færre smittede besætninger, og det er også det, der gør, at vi nu har et område i Jylland med så få salmonella-besætninger, at vi kan udvide den lavprævalente zone,« fortæller Erik Rattenborg.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle