Massive satsninger på teknologisk udvikling har givet succes for virksomheden Vitalys, der sidder på en procent af verdensmarkedets produktion af aminosyren lysin. 2012 blev et godt år, og forventningerne til de kommende år er høje.
Med et overskud på knap 15 mio. kroner før skat blev 2012 et særdeles godt år for den 50 mand store virksomhed Vitalys, som ligger i Esbjerg. Virksomheden overtog fabrikken fra Arla Foods i 2004 på den grund hvor også mælkepulverproducenten Borden Foods tidligere havde til huse på Limfjordsvej et par kilometer uden for den vestjyske by. Vitalys I/S producerer lysin, en aminosyre der bruges i foder til fjerkræ og grise, og som forbedrer udnyttelsen af foderet.
Hårdt marked
Konkurrencen på området er hård, fordi den bioteknologiske udvikling løbende gør, at udnyttelsen af sukker, der er hovedingrediens i fremstillingen af lysin, hele tiden bliver bedre.
»Det er i bund og grund et spørgsmål om, hvordan vi kan reducere forbruget af sukker til hvert kilo lysin, vi producerer,« siger underdirektør Kjeld Kjeldsen. »I dag bruger vi væsentligt mindre, end vi gjorde, da vi startede. Vi har forbedret os hver eneste år, og forbedringen er vores eksistensberettigelse. Havde vi ikke udviklet os, var vi heller ikke her i dag,« tilføjer han. Virksomheden sidder i dag på én procent af verdensmarkedet og udover at sælge til selskaber som DLG og Vitfoss, eksporterer Vitalys især til vesteuropæiske lande.
Udvikling er et must
Hvis Vitalys vil beholde sin status på markedet, er det altafgørende, at de selv er en del af udviklingen på det teknologiske plan.
»Selvom vi har rykket os meget, siden vi startede, så har konkurrenterne også, og derfor er vi godt klar over, at vi er nødt til at forbedre os endnu mere. Vi skal være verdensmestre i er at producere lysin til den rigtige pris, hvis vi vil være med,« siger Kjeld Kjeldsen.
Derfor har virksomheden satset særlig hårdt på at trække viden ind udefra. I februar startede Vitalys et samarbejde med en forsker fra DTU, og der er også EU-projekter med både et spansk, tysk og engelsk universitet i støbeskeen.
»Det, vi laver, er meget specifikt og videnstungt, og vi er tit nødt til selv at opfinde den dybe tallerken, fordi de, der ved noget om det, er vore konkurrenter. Derfor satser vi på de her samarbejder, så vi kan få flyttet viden ind i virksomheden,« siger han.
Udvikling har båret frugt
Det er også de store satsninger, som er medvirkende til det gode resultat for 2012, forklarer underdirektøren.
»Særligt de sidste tre år, hvor vi har lavet nogle væsentlige forbedringer på teknologien, er det gået supergodt. Vi har også lavet energibesparelser, som har givet meget på bundlinjen, fordi vi bruger megen energi i produktionen,« siger Kjeld Kjeldsen.
Fremtiden ser lovende ud for Vitalys. Med stigende efterspørgsel på fødevarer og især kød fra kineserne, er det en god branche at befinde sig i, mener han.
»Man regner man med, at forbruget vil stige med mellem fem og ti procent hver evig eneste år de næste ti år,« siger underdirektøren, som dog understreger, at virksomheden ikke har tænkt sig at hvile på laurbærene.