L&F fører kampen mod afrikansk svinepest på mange fronter

I sidste uge stod vildsvinehegnet langs den dansk-tyske grænse færdigt, blandt andet finansieret af 30 millioner kroner af landmændenes egne penge.

Det halvanden meter høje stålhegn, der er monteret på 27.200 stolper, er endnu et skridt i indsatsen for at holde afrikansk svinepest væk fra Danmark. Lykkes det ikke, så skal tabet i eksportindtægter for griseproducenter, slagterier og samfundshusholdning måles i mange milliarder. Færdiggørelsen af hegnet blev markeret ved en ceremoni, hvor Jens Munk Ebbesen, områdedirektør for Fødevare- og veterinære forhold i L&F, var til stede.

»Det er meget tilfredsstillende at se hegnet stå færdigt. Det er kombinationen af mennesker, madrester og vildsvin, der er farlig. Derfor er hegnet et vigtigt brik i den indsats, som vi i L&F gør sammen med myndigheder og andre organisationer for at holde svinepesten fra dørene,« siger Jens Munk Ebbesen.

Fra skilte til rifler

Den indsats består blandt andet af en omfattende informationsindsats målrettet alle, der potentielt kan bringe smitten ind i landet. Det sker for eksempel med skilte på rastepladser langs de danske motorveje, hvor udenlandske chauffører typisk holder pauser. Her informeres om svinepest og opfordres til at madaffald lægges i skraldespande.

»Dertil har vi selvfølgelig den store indsats ved grænsen med kravet om, at alle biler, der transporterer grise, skal vaskes og desinficeres før de kommer ind i landet,« siger Jens Munk Ebbesen.

Rifler bruges også i kampen for at undgå svinepest. Jagt på vildsvin har betydet, at der, ifølge Naturstyrelsen, formentlig kun er 30-40 stykker i Sønderjylland, mens der sidste år ved samme tid var omkring 100.

»Jagten på vildsvin er ekstremt vigtig, for dyrene er med deres adfærd og tendens til at vandre med til at gøre risikoen for, at pesten kommer til Danmark, større. Færre vildsvin er lig med mindre risiko, siger Jens Munk Ebbesen,« som har stor ros til samarbejdet med Danmarks Jægerforbund.

»Vi har haft en eksemplarisk dialog med jægerne i forbindelse med at få reduceret bestanden af vildsvin i Sønderjylland. Vi har ligeledes haft et fint samarbejde omkring information til jægere, der har været på jagt i udlandet og på den måde risikerer at tage smitten med hjem.«

Derudover handler L&F’s indsats mod svinepest i høj grad om at indsamle og dele erfaringer med myndigheder og veterinære organisationer fra hele verden.

»Vi er rigtigt meget ude i verden og blive klogere og dele vores viden i forskellige sammenhænge. Der er også stor interesse for at komme til Danmark og se, hvordan vi arbejder. I de seneste måneder har vi haft besøg af de amerikanske og belgiske veterinærmyndigheder og producent-organisationer, og lige efter nytår kommer canadierne. Svinepestens konsekvenser er åbenlyse, så alle lande, der kan blive ramt, er selvfølgelig ekstremt opmærksomme på, hvad der kan gøres for at minimere risikoen,« siger Jens Munk Ebbesen, der af mulige fremtidige indsatser blandt andet peger på muligheden for snifferhunde i lufthavnene for at forhindre, at kød fra risikoområder kommer ind i landet.

Det er en model, der bruges i Australien, efter at svinepest er brudt ud i Østtimor. Han understreger, at den stærke rygrad i den danske indsats er det tætte samarbejde mellem erhverv og myndigheder.

»L&F, myndighederne, virksomheder og andre organisationer trækker i den grad på samme hammel. Der ydes en kæmpe indsats på mange plan, og det giver mig en forhåbning om, at vi kan lykkes med at holde svinepesten stangen. Men ingen indsats er bedre end det svageste led. Det er vigtigt, at alle tager ansvar,« siger Jens Munk Ebbesen.

Faktaboks

L&F kæmper mod svinepest

  • Bred indsats: Alt fra skilte på rastepladser over vildsvinehegnet til jagt-rifler er i brug for at holde afrikansk svinepest ude af Dannmark. 
  • Sociale medier: På sociale medier kører L&F information på forskellige sprog rettet mod chauffører fra mange europæiske lande. Opslagene handler om, hvad chaufførerne skal være opmærksomme på. 
  • Partnere: Samarbejdet med eksterne partnere fra Fødevarestyrelsen over Jægerforbundet til transportfirmaer er afgørende for indsatsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle