Mange gødninger på markedet nu

Af Ole Schou, VKST, www.kornbasen.dk

Sommermarkedet for N-gødninger« er ved at være overstået. Det er den periode, hvor kvælstof-fabrikkerne stadig producerer, men hvor der ikke bruges handelsgødning i landbruget i Europa. Det betyder, at varerne hober sig op i lagerhallerne på fabrikkerne, både i Øst- og Vesteuropa, og man vil gøre meget for at få kunderne til at købe gødning til brug i den kommende sæson, allerede året inden vækstsæsonen starter. Fabrikkerne har en kæmpe interesse i at få logistikken til at fungere og få varer leveret ud til landmændene. Derfor sættes priserne som regel i et meget attraktivt niveau i juni-juli, som vi tidligere har berettet på denne side. Historisk set er det meget sjældent, at gødningen bliver billigere i efterår/vinter inden foråret. Jeg husker kun et år, hvor Kina pludseligt sendte billig Urea til Europa i løbet af vinteren. Det fik prisen på alle N-gødninger til at falde. Det kom bag på alle, også branchen, men det ser bestemt ikke ud til, at der vil ske noget tilsvarende i denne sæson.

Flydende N-gødning

Som bekendt har de flydende N-gødninger den udfordring, at ca. halvdelen af N-indholdet består af Amid-N, som under omsætningen kan fordampe. Det er bevist i mange undersøgelser. Derfor har det gennem rigtig mange år været en fast regel, at de var billigere pr. kg N end de faste ammonium-nitrat gødninger, som ikke fordamper, så der var råd til at yde den omhu, der skal til, for at sikre sig mod fordampning. Det kan være ved nedfældning eller udbringning meget tidligt i sæsonen, måske lige inden regn, etc. Denne prisfordel, som traditionelt har været op mod 15 pct. til fordel for flydende N-gødning, er nu svundet ind til næsten ingenting. Mærkeligt, når halvdelen af varen er verdens billigste N-kilde, nemlig Urea. Det burde vel slå igennem på prissætningen af de flydende N-gødninger, så de var markant billigere end de faste? Se tabellen for at sammenligne priserne lige nu. En af årsagerne til prisstigningen på de flydende N-gødninger er en ny told indført af EU. For at beskytte de europæiske gødningsindustri har EU-Kommissionen i foråret indført en told på 16-39 pct. på flydende N-gødning fra Rusland og USA. Hertil kommer, at der kun er få uafhængige udbydere af flydende N-gødning, nemlig DanGødning, FlexGødning (ejet af Yara), ATR og Egsgård Agro.

Fra 1. januar er der i Danmark krav om, at der tilsættes en »fordampnings-hæmmer« ved udbringning af flydende N-gødning på afgrøder. Det kan være et af de mange NBPT-produkter, som hæmmer omsætningen af Amid. Det har altid været en god idé at tilsætte disse produkter, når forholdene for udbringning ikke var optimale. Det er ærgerligt, at det nu er en lovpligtig ting, for det koster immervæk 8-10 kr. pr. hkg gødning. Igen en ting, der belaster økonomien i de flydende gødninger, også under de vejrforhold, hvor det ikke er nødvendigt.

Fosfor er blevet billigere.

Prisen på DAP (NP 18-20), som er den ledende P-kilde på verdensmarkedet, er faldende. Faktisk er den faldet hele 25-30 pct. siden nytår. Men faldet er endnu ikke slået igennem i Danmark, da de gamle varer ligger i vejen. Da fosfor suverænt er det dyreste af de næringsstoffer, vi køber, er der rigtig god grund til at få undersøgt, hvilke muligheder der er for de traditionelle handelsgødninger. Der er lige nu mange P-holdige organiske produkter på markedet, som leveres gratis på tværs af landet.

Kali holder prisen

Kali-prisen lever et mere stille liv, men er dog handlet lidt op siden sidste år på samme tid. Det er egentligt de færreste, der køber kali i ren form, f.eks. i den billige kali clorid (K50), men det kunne måske være en idé på de bedrifter, der har adgang til organiske gødninger, at justere planen med den rene kali.

Skal man købe nu?

Som nævnt er sommermarkedet ovre, men priserne er stadig i et niveau, hvor der er fornuftig sammenhæng til afgrødepriserne. Og hvis prisen på afgrøder kommer op gennem vinteren, som mange forventer, er der næppe tvivl om, at gødningsbranchen vil forsøge at hæve priserne på gødning. Det vigtigste er, hvis man køber gødning nu, at man undersøger markedet grundigt. HUSK at spørge i firmaer, du normalt ikke handler med, - ellers får vi aldrig fuld effekt af konkurrencen!

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle