Mere salmonella i svinebesætninger

I 1998 var 17 pct. af sobesætninger positive for salmonella. I dag er tallet over 50 pct.

På landsplan stiger antallet af salmonella-positive besætninger.

»På basis af kødsaftprøver ligger fire pct. af slagtesvinebesætningerne i niveau to, og halvanden pct. i niveau tre,« fortæller afdelingsleder, dyrlæge Vibeke Møgelmose, L&F.

Tallet har været stigende de senest fem-seks år.

En forklaring på udviklingen kan være, at forekomsten er steget i avls- og opformeringsbesætningerne.

»Når forekomsten stiger i avls- og opformeringsbesætninger, er det naturligt, at der kommer flere positive sohold,« siger hun.

Med flere positive sohold sælges der flere positive smågrise.

 

Spredes via handel

På den måde sker der en handelsmæssig spredning af salmonella.

Sobesætninger bør derfor undersøge opformeringsbesætningens niveau før indkøb.

Slagtesvinebesætninger skal spørge til soholderens niveau og salmonella-kategori og på den baggrund overveje, om man kan håndtere indkøb af positive smågrise.

Der er nemlig forskel på, hvor let en besætning kan tackle salmonella.

»Både hjemmeblandet foder og vådfoder beskytter mod salmonella,« siger Vibeke Møgelmose.

Ellers kan tilsætning af organisk syre til foderet være en løsning.

Øvrige tiltag kan være holddrift, rengøring af støvler/redskaber/stald, gnaverbekæmpelse og endelig rene og tørre stier.

 

Stabilt på slagterierne

Selvom der er flere positive kødsaftprøver ligger forekomsten på slagtekroppene fortsat lige under halvanden procent.

»Slagterierne kan altså håndtere forekomsten, uden at slagtekroppen bliver kontamineret. Derfor har vi ikke fået flere påbud omkring bekæmpelse fra myndighedernes side,« forklarer dyrlægen.

Det er dog målet at nå ned på et niveau under én pct. ved årets udgang.

Ser man på de humane tilfælde af salmonella, er der en tydelig udvikling i retning af færre tilfælde.

»Vi er nede på et årligt niveau omkring 100 humane tilfælde fra svinekød,« forklarer hun.

Halvdelen kan relateres til udlandsrejser.

Årligt er der omkring 15 humane salmonellatilfælde fra danske æg.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle