Minkavlere og deres medarbejdere uddanner sig i stor stil

Danske minkavlere tager udfordringen op og har alene i 2012 sendt mere end 500 medarbejdere på kursus.

De såkaldte Minkpasserkurser er lovpligtige for medarbejdere, der arbejder på minkfarme uden at have - eller være i gang med - en landbrugsfaglig uddannelse. Minimum 12 sammenhængende måneders erfaring med pasning af mink inden for de seneste fem år kvalificerer - i denne sammenhæng - også en person til at arbejde med mink. Der holdes både danske og engelske kurser, så også udenlandske medarbejdere kan erhverve et kursusbevis, der giver dem lov til at arbejde på danske minkfarme.

Nu er turen så kommet til minkavlerne selv og deres driftsledere. Alle personer, der har ansvar for den daglige drift af en minkfarm, har pligt til at holde sig opdateret på ny viden inden for områderne dyrevelfærd, management, indhusning, anvendelse af medicin og smittebeskyttelse. I løbet af 2013 og foråret 2014 forventes samtlige pelsdyravlere og deres driftsledere således at komme på kursus en enkelt dag på et af de mange kurser kaldet Mink efteruddannelse.

For personer, der gerne vil etablere en minkfarm eller have et job som driftsleder på en større minkfarm, men som ikke har den krævede uddannelse eller erfaring, udbydes kurset Mink grunduddannelse. Dette er en lidt længere uddannelse end de to forrige og kræver både en teoretisk del og en praktisk del.

Mange mink bliver transporteret mellem farme de første måneder af 2013. Det sker enten som led i en saneringsplan, hvor man forsøger at blive fri for sygdom, eller som en del af en avlsplan hvor målet er at forbedre det genetiske materiale på farmen. I forbindelse med disse flytninger skal man være opmærksom på, at dansk lov kræver, at man har en autorisation, hvis dyrene transporteres mere end 50 km. I tillæg til det er der krav om uddannelse, hvis dyrene transporteres mere end 65 km. Der ansøges om autorisation hos den lokale fødevareregion. Kopenhagen Rådgivning holder transportkurser, der – sammen med autorisationen - giver tilladelse til at fragte dyrene mere end 65 km. Første kursus i 2013 holdes 15. januar.

Alle kurser udbydes af Kopenhagen Rådgivning, som er en del af minkavlernes egen organisation, Kopenhagen Fur. På FarmCockpit på hjemmesiden kan man se meget mere om, hvor og hvornår kurserne holdes. Spørgsmål til kurserne kan rettes til Bente Lyngs, bls@kopenhagenfur.com, tlf. 41 86 13 21.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle