Ny optur i vente: Priserne på slagtesvin over 15 kr. kiloet

I efteråret kan nye prisrekorder blive en realitet for slagtesvin, mener analytiker. Han kalder det logisk, hvis Danish Crown overgår de tyske svinepriser.

15,50 kr. Det var noteringen for slagtesvin helt tilbage i sommeren 1984, der endte med et gennemsnit på 14,5 kr. for hele året.

Det er milevildt fra nutidens svinenoteringer, der i lange perioder har haft svært ved bare at holde sig over ti kr., som nogenlunde er det niveau, der skal til, før slagtesvineproducenterne tjener penge.

Disse 35 år gamle nærmest fantasi-priser på slagtesvin er de seneste måneder igen rykket betydeligt nærmere, efter noteringen inden for kort tid er gået fra 8,3 kr. til 11,40 kr.

For grundlaget for at nærme sig de historiske priser er ifølge markedsanalytiker Markus Fiebelkorn, Danske Svineproducenter, til stede i kølvandet på de kinesiske kvaler med afrikansk svinepest, der ramte i efteråret og fra flere sider menes at fjerne mere end 30 procent af svinebestanden i Kina. Sygdommen har også gjort sit indtog i en stor svinenation som Vietnam, der i sidste uge meldte om godt 2.000 nye udbrud. Dertil kommer en handelskrig mellem Kina og USA, der gør, at europæiske svinenationer har forholdsvis god markedsadgang til Kina. Læg dertil en faldende produktion af slagtesvin i Europa som følge af katastrofeåret 2018 med meget dårlige noteringer - et forhold, som presser priserne op på europæiske slagtesvin.

Priser over 15 kr. kiloet

Markus Fiebelkorn mener, der skal kigges mod udviklingen i Tyskland for at få et indtryk af, hvor højt op den danske notering for slagtesvin skal.

»Den tyske notering står i 1,80 euro, og jeg tror på, at den kommer op i 2,00 måske i 2,10 euro senere i år, ikke mindst fordi der er store forventninger til prisstigningerne på svinekød i Kina. Der er helt sikkert potentiale til, at vi kan nå op over rekorden i Danmark«, siger han og understreger sin optimisme ved at nævne den japansk bank Nomura, der for en måned siden var ude og forudsige, at svinekødet i Kina kan fordobles i pris i den kommende tid.

Danish Crown bør matche tyskerne

I slutningen af marts forudså Markus Fiebelkorn en pristop i Tyskland på 1,80 euro. Men nu er der mere i vente.

»Vi er i slutningen af maj, og den gode grillsæson i Europa er ikke startet endnu. Det vil give nye impulser til markedet og højere priser. Samtidig er der sket en psykologisk vending i markedet. Folk har nu vænnet sig til højere priser, og det er ikke lige som tidligere, hvor man ikke troede, at grisene kunne stige så meget. Alle er optimistiske«, forklarer Markus Fiebelkorn.

Fordi han fortsat ser et stigningspotentiale i den tyske notering, mener han også, at den danske notering skal op og matche den tyske notering.

»Den danske notering er efter den tyske, men i 2018 så vi, at de svage eksportmarkeder bestemte svinepriserne. Dengang kunne Danish Crown ikke følge med Tyskland. I år er situationen omvendt, hvor eksportmarkederne er stærke og giver høje priser, ergo burde Danish Crown ikke bare matche men også give en højere notering end tyskerne. Det er helt logisk, eftersom Danish Crowns eksportandel er langt større end de tyske slagterier«, siger Markus Fiebelkorn.

Fra Danish Crowns side er meldingen, at selskabet af hensyn til konkurrencemyndighederne ikke kan komme med præcise bud på den fremtidige notering. Men slagteriet har fortsat som mål at indhente tyskerne:

»Vi gør alt, hvad vi kan for at indhente den tyske notering og for den sags skyld de øvrige europæiske noteringer. Om det lykkes afhænger i høj grad af i hvilket omfang, at det er ubalancen mellem udbuddet af grise og slagtekapaciteten i Tyskland, hvor tilførslerne af grise er faldet fire procent, der kommer til at drive noteringen. Det ændrer dog ikke på, at vi hver dag fokuserer på at få den absolut bedste pris for vores varer, og jeg kan garantere, at alle i Danish Crown stræber efter at få lukket hullet til Tyskland«, siger Lars Albertsen, global salgsdirektør i Danish Crown.

Faktaboks

Høje noteringer:

  • Historisk har 1984 været det bedste år at være svineproducent i. Her var gennemsnitsnoteringen på 14,50 kr.
  • Også 1985 havde tårnhøje priser historisk set.
  • I 1997 ramte noteringen 14,10 kr.
  • Inden for de seneste 20 år har 2001 budt på 13 kr., 2012 toppede med 12,60 kr., og for 2017, der har været det bedste år i de seneste år, var toppen 11,60 kr. gennem otte uger. 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle