Nye muligheder i økologi - for landmanden

Så kom den. Fødevareministeriets analyse af muligheder og barrierer i dansk økologisk fødevareproduktion. Forskere har med indspark fra flere hundrede landmænd, konsulenter, virksomheder og detailkæder konkluderet, at der er god driftsøkonomi og udviklingsmuligheder i økologisk produktion, og at økologi har solidt fodfæste hos forbrugere og detailhandelen - også på eksportmarkeder.

Men mest interessant er, at analysen viser, at økologi indeholder nogle helt nye muligheder Der tegner sig markedsmæssige og håndværksmæssige muligheder i økologi, som både handler om madkvalitet, natur, bedre lønsomhed og et rigt arbejdsliv.

De købestærke forbrugere vil have flere økologiske kvalitetsvarer. Det skaber gode muligheder for flere landmænd, der vil producere økologiske råvarer og udvikle deres produktion ud fra tanken om mere markedsværdi frem for mere volumen.

Detailhandelen og forbrugerne ønsker også mere økologisk produktmangfoldighed, hvor der er arbejdet med særlige råvarekvaliteter, som påvirker alt fra sundhed til smag.

Det giver grobund for en ny alternativ strukturudvikling i dansk landbrug, hvor landmænd, der har mod på det, kan blive til færdigvareproducentereventuelt sammen med andre samarbejdspartnere. Det er for mange en spændende tanke.

Samarbejde, og at kunne udvikle egne varer fra jord til butik, giver et rigere arbejdsliv og kræver nye færdigheder - marketing, emballering og produktudvikling, som næste generation - dvs. vore børn og unge medarbejdere - kan finde spændende muligheder i.

Analysen peger ligeledespå, at de nuværende og kommende økologiske landmænd med fordel kan spille en langt større rolle i vand- og naturbeskyttelse, i klimaindsatsen og til udvikling af unikke biogasløsninger. Desuden at kommende miljøhandlingsplaner skal samtænke en økologisk vækststrategi med miljøbeskyttelse, så miljøpolitik bliver win-win frem for alene nye reguleringer og afgifter i landbruget. Dette skifte vil skabe helt nye udviklingsmuligheder for landmandens arbejde med natur og miljø på de økologiske bedrifter.

Danske landmænd er generelt gode til at kaste sig over nye muligheder. Derfor kan det måske overraske, at den største barriere for den videre udvikling af det økologiske fødevareerhverv er manglende omlægning i landbruget. Jeg har en tro på, at de nye udviklingsveje i økologi, herunder muligheder for at arbejde innovativt med råvarer, naturen og landbrugshåndværk, gør økologi til et stærkt alternativ til den traditionelle strukturudvikling.

Af Jens Krogh, næstformand, Økologisk Landsforening

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle