Nyt DanAvl sætter speederen tungt på mia.-eksporten

Reorganisation af DanAvls salgsled og nye ejere skal booste salget af danske avlsdyr og gener til udlandet til nye højder. Ambitionen er at fordoble omsætningen over de næste fem-syv år.

Da resultaterne fra den tyske sammenligningstest af avlsdyr, Warentest, indløb til de danske svineavlsbesætninger tilbage i 2008 blev det startskuddet til en betydelig optur for dansk genetik på særligt de europæiske markeder.

Resultaterne fra den uafhængige test viste med al tydelighed DanAvl-dyrenes suveræne egenskab med tilvækst og store kuld.

Det har været gode salgsargumenter for de agenter og omsættere, som det seneste årti med stigende succes har været i stand til at sælge de danske gener på verdensmarkedet.

Men der har været malurt i salgsmaskineriet hos DanAvl, der ikke har været reguleret i tilstrækkelig grad.

Uheldige episoder med to-tre sælgere af danske gener, der har været i dialog med den samme køber og resulteret i lav prissætning, skal erstattes af et nyt salgsled, hvor de tilknyttede omsættere og agenter bliver tildelt bestemte afgrænsede salgsområder.

Det skal være slut med intern priskonkurrence, og nu skal prispotentialerne for de danske gener styrkes. Det bliver en realitet med den nye organisering af DanAvl, der blev lanceret i slutningen af april.

Ambitionen er, at en ny salgsstruktur skal løfte salget til nye højder.

Forventer meget af Østasien

Sidste år meldte Danavl ud, at omsætningen på salg af genetik i udlandet skulle stige til seks mia. kr. inden for de næste fem år.

»Vi har den samme målsætning og den samme forretningsplan, og vi har haft stigende omsætning i 2015, men det europæiske marked er trængt, og Rusland ligger helt stille.

Til gengæld forventer vi stigende eksport til tredjelande,« siger Erik Larsen, formand for Landbrug & Fødevarer, Svineproduktion.

Han henviser til øget markedsadgang til Kina, Vietnam og Korea.

»Vi forventer utroligt meget af Østasien,« siger han.

Der er dog stadig et stort stykke vej op til de seks mia. kr. Sidste år lå omsætningen på 2,2-2,3 mia. kr.

»Det er danske svineproducenter, der ejer Danavl. Det skal være en forretning, og overskuddet skal tilbage til producenterne. Nu får vi samlet al omsætning gennem Danavl, men de almindelige producenter kommer ikke til at mærke ret meget til ændringerne,« fastslår Erik Larsen.

Indtil videre er det dog kun sket to gange, at producenterne har fået penge tilbage. Sidste år betalte Danavl ikke penge tilbage til producenterne, fordi Landdistriktsmidlerne skulle tilbagebetales.

Flest genafgifter fra udlandet

Ud over salg af genetik kommer omsætningen i Danavl fra de afgifter, der betales, hver gang der bliver solgt avlsdyr eller sæd, og Erik Larsen gør opmærksom på, at der nu kommer flere afgifter fra salg i udlandet end hjemmefra.

Ifølge direktør Claus Fertin, Seges, fik Danavl sidste år genafgifter for 250 mio. kr., hvoraf over halvdelen kom fra eksporten, mens salget gav en omsætning på over to mia. kr.

»Omsætningen har været stigende de sidste syv-otte år, og vores ambition er at fordoble omsætningen over de næste fem-syv år. Det skal ske gennem øget salg på nye markeder, så vi kan stå stærkere i den internationale konkurrence. Væksten kommer ikke i Europa men derimod i Asien og Sydamerika,« siger Claus Fertin.

Faktaboks

Danavl

  • Tre ejere: VSP/LF, Danish Agro og Danbred International
  • 26 avlsbesætninger
  • 120 opformerings-besætninger i DK og 63 i udlandet
  • 14 forhandlere

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle