Omlægning til økologi halter

Der er akut behov for en målrettet og langsigtet indsats for at få flere til at lægge om til økologi.

Økologien rider på toppen af en bølge, der skyller ind over landet og breder sig ud i alle kroge. Den har fantastiske livsvilkår, men den fremgang giver også problemer. Det halter simpelt hen med at få landmænd til at lægge om til økologi, så man kan mætte forbrugernes behov.

Det fremgår af en rapport der blev fremlagt torsdag af Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (ICROFS).

Der er ifølge rapporten akut behov for en både målrettet og langsigtet indsats, der skaber et attraktivt billede af økologi og gør det lettere at lægge om.

Ifølge Gert Holst Hansen, formand for Dansk Landbrugs Økologiudvalg, kan man for eksempel skabe det attraktive billede ved at henlede opmærksomheden på, at produktionsøkonomien har været god.

"Vi har haft gode driftsresultater gennem syv år, og det skal siges igen og igen," siger han.

Selve omlægningen til økologi er dog dyr, og for at gøre det lettere vil Dansk Landbrug interessere sig for, hvordan man kan få forbrugerne til at investere i økologi. På langt sigt måske via pensionskassers investeringer.

"Det er en stor mundfuld at omlægge en stor animalsk produktion, så vi vil undersøge, hvordan man kan samarbejde med forbrugerne om at dele risikoen," siger han.

Flere penge

Dansk Landbrugs Økologiudvalg ser også gerne, at landdistriktsmidlerne bliver brugt til at fremme økologi i højere grad. I dag er omlægningsstøtten allerede en del af landdistriktspengene.

"Samfundets beslutningstagere skal lære værdien af det, økologerne gør," siger Gert Holst Hansen.

Det vil også stimulere flere til at lægge om til økologi, mener han, hvis de der forarbejder og sælger varerne spænder et sikkerhedsnet ud under økologerne ved at lave mere langsigtede aftaler. De skal binde producenterne lidt tættere til sig, så det ikke kun er landmænd der hænger på den, hvis afsætningen dykker.

"Det skal vi have gang i nu, hvor afsætningen er god."

Udvikle bedrifter

Endelig skal økologien intensiveres. Det kan ske ved at lave nye former for samarbejde mellem økologer. Grønsagsproducenter skal måske dyrke noget af jorden hos mælkeproducenter, hvor der er gødning til rådighed. Begge parter kan tjene ekstra ved dette. Økologer skal også lære, at de kan andet end at producere mad.

"De kan producere naturstier, klappedyr og renere grundvand," nævner Gert Holst Hansen, ligesom at planteavlernes grøngødningsafgrøder kan ende i biogasanlæg og blive til grøn energi.

thalbitzer@landbrugsavisen.dk

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle