Pas kemirummet som supermarked

De ældste varer skal længst frem på hylderne og bruges først.

Hvis man vil undgå at betale store bøder, skal man gøre det til en vane at tjekke kemirummet efter hver sprøjtesæson.

Det mener Poul Henning Petersen, landskonsulent, Videncentret for Landbrug.

»Kemirummet skal passes som supermarkedshylder. De gamle varer skal frem og bruges først,« siger han, og det bør man gøre til en rutine.

Kontrollen har slået til her i efteråret, og en del landmænd har allerede fået store bødeforlæg.

Mindst 5.000 kr.

Hvis kontrollen kommer og finder midler, der ikke længere har gældende registreringsnumre, vanker bøder på mindst 5.000 kr. Og det er endda den mildeste straf, som gælder midler, hvis aktivstof stadig er lovligt i Danmark men måske har fået en ny importør og dermed et nyt registreringsnummer.

Er der tale om midler, hvis aktivstof ikke længere er godkendt herhjemme, men dog tillladt i EU, er bøden minimum 10.000 kr., og er der tale om midler, som er forbudt i EU, er bøden minimum 15.000 kr. Taksterne er minimumstakster, og bødens størrelse afhænger også af, hvor meget man har stående af midlet.

Som eksempel vil bøden for besiddelse af 15 kg af det tidligere godkendte svampemiddel Ridomil Gold MZ Pepite kunne beregnes til 15 kg x 300 kr. pr kg x 75 procent x 75 procent = 2.531 kr. Midlet betragtes som gult, idet det indeholder et aktivstof, der ikke længere er godkendt i Danmark. I det konkrete tilfælde vil der blive rundet op til minimumsbøden for besiddelse af gule midler på 10.000 kr. ifølge NaturErhvervstyrelsen.

Kemitjek på app

»Vi synes, bøderne er for høje, når det gælder høje bøder for midler med aktivstoffer, der stadig må bruges herhjemme,« siger Poul Henning Petersen.

I de tilfælde – og hvis man har mod på det – anbefaler han, at man prøver sagen i byretten og får sat bøden ned.

Han fornemmer på de opringninger, han får, at en del er i gang med at tjekke kemirummene. Samtidig opfordrer han alle til at huske det. Med appen Kemitjek kan man bruge mobiltelefonen til at scanne registreringsnumrene på dunkene og straks få at vide, om det er et lovligt middel. Appen koster 89 kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle