Plantekongressen er en motorvej for viden

Plantekongres nummer 10 i samarbejdet mellem Videncentret for Landbrug, Aarhus Universitet og KU Life. Det er en unik model, fastslår direktør Carl Åge Pedersen, VFL Planteproduktion.

Plantekongres 2013, der afvikles i Herning tirsdag og onsdag i næste uge, er den tiende i rækken af fælles kongresser for landmænd, rådgivere, jordbrugs- og miljøforskere samt ansatte inden for miljø og natur og miljø i kommunerne - kort sagt alle de grupper og personer, der har interesse i planteproduktion og forvaltning af det danske landskab og natur.

»Jeg mener, at vi fandt den unikke model for kongressen med de tre arrangører, Videncentret, Aarhus Universitet og KU Life,« siger direktør Carl Åge Pedersen, VFL Planteproduktion på vegne af Landbrug & Fødevarer, Planteproduktion.

»På den måde sikrer vi, at der er indlæg over hele spektret: Fra de praktiske emner, der kan anvendes direkte hjemme på bedriften, til det videnskabelige og forskningsprægede. Desuden lægger vi vægt på at finde interessante indlægsholdere andre steder, herunder i udlandet, hvilket heldigvis også lykkes.«

Mere nuancerede holdninger

Ifølge Carl Åge Pedersen er resultatet en plantekongres, som ikke alene er en motorvej for viden om alle sider af planteproduktionen, men også et forum, hvor meningerne brydes i en konstruktiv debat.

»Deltagerne udgør jo en utroligt bred skare, hvad angår holdninger til landbrug, natur og miljø. Men det lykkes faktisk altid at holde en urban tone i debatten, netop fordi vi fastholder, at grundlaget altid er faglighed og dokumentation,« siger Carl Åge Pedersen.

Når han ser ti år tilbage, er han da heller ikke i tvivl om, at der i dag ses mere nuanceret på det evige spørgsmål om landbruget og virkningen på natur og miljø. Og årsagerne til den ændring ser han som et resultat af langt større viden i dag - blandt andet udbredt via plantekongresserne.

»Nu er det jo gået op for de fleste, at andre faktorer end kvælstof fra landbruget har indvirkning på miljøet, og ud fra ny viden presser vi på med effektive, målrettede tiltag ude i miljøet, men vi mangler at få en accept af, at målsætningerne skal genovervejes. Hvis man opretholder Vandplanernes målsætninger, får det katastrofale konsekvenser for dansk landbrug. Allerede ved det reguleringsniveau, vi har i dag, koster det masser af penge,« fastslår Carl Åge Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle