Rekordhøj pris på nåletræ

Prishop gør det aktuelt at overveje skovning af nåletræ. Priserne er på det højeste niveau siden 1979.

Nåletræ handles nu til de højeste priser i mange år. Prisen har ikke været højere, siden Dansk Skovforening startede en systematisk registrering for 35 år siden. Dengang var prisen 250 kr. pr. kubikmeter.

”Lige nu har vi i gennemsnit en pris på omkring 410 kr. pr. kubikmeter rødgrantømmer. Det er det højeste niveau, vi har set siden 1979. I nogle tilfælde ser vi endda partier af nåletræstømmer, der sælges for over 450 kr. Og snakker vi om specialprodukter som for eksempel piloteringspæle, kan prisen være endnu højere,” fortæller skovrider Henrik Buhl, Skovdyrkerne Østjylland.

Hul lukket efter finanskrisen

Dermed er prisdykket fra finanskrisen mere end lukket. Finanskrisen betød, at efterspørgslen på træ faldt dramatisk, og prisen fulgte med helt ned til et niveau på mellem 250 til 260 kr. pr. kubikmeter.

”Med de aktuelle 410 kr. er vi endda et pænt stykke over niveauet før finanskrisen. Vi skal helt tilbage til omkring 1990 for at finde en pris, der minder om det nuværende niveau,” siger Henrik Buhl.

Han peger dog på, at stormfaldene i efteråret 2013 har påvirket savværkernes lagre, der pt. er større end normalt.

”Derfor køber savværkerne i øjeblikket mindre træ end normalt, og vi ser risikoen for, at prisen kan blive påvirket af det,” siger Henrik Buhl.

Godt for skovejerne

For skovdyrkere er den høje pris velkommen, da nåletræ står for næsten 80 procent af den årlige danske hugst på cirka to mio. kubikmeter træ.

”For skovejere med mindre skove, der ikke driver skoven efter en langsigtet plan, betyder den høje pris meget. For dem er det aktuelt at gennemgå arealerne og se, om der er nogle bevoksninger, hvor der med fordel kan skoves nu,” siger Henrik Buhl.

Lager- og tyndingsbevoksninger

Han peger især på to typer arealer, det kan være aktuelt at hugge i. Det er lagerbevoksninger med en alder på 50 til 60 år og opefter, og det er tyndingsbevoksninger fra 30 år og op.

”For skovejere med store arealer er prisudsving en normal del af beslutningsgrundlaget. De dyrker normalt deres arealer efter en langsigtet plan, som ligger rimelig fast. Men selvfølgelig vil de også forsøge at koncentrere hugsten i perioder, hvor priserne er høje,” siger Henrik Buhl.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle