Spørgsmål Uffe Bie, formand for L&Fs Økologisektion


Jeg har Gode forventninger til året, men jeg kan da godt have min tvivl, om vi når fordobling af det økologiske areal i 2020. Det betyder, at der skal omlægges over 18.000 hektar om året fra nu af for at nå op på 180.000 hektar, som er regeringens mål.

Jeg satser på, at de elementer, som ligger i regeringens handlingsplan for økologi for alvor kommer i spil og får effekt nu. Det er eksport- og afsætningsfremme, som skal drive udviklingen fremad. Der er også forskellige etableringsordninger, som skal i spil. Når man har en så ambitiøs målsætning, må det følges op med handling og aktiviteter.

Nej, ikke hele udviklingen. Men når det gælder om at profilere dansk økologi på de nære og de fjernere markeder, er det fair at bede om hjælp til det. Det kan man ikke forvente, at den enkelte producent eller virksomhed skal stå for.

Udviklingen af økologien er drevet af mælkeproduktionen. Det har altid været den største gren, og det ser ud til at fortsætte. Men økologiske slagtesvin og fjerkræ og æg ser ud til også at blive nogle pænt store nicheproduktioner. Det styres af markedet, men det er som sagt også her, der skal sættes ind, for at fremme afsætningen.

Den store udfordring er manglen på næringsstoffer. Vi kigger på, om have- og parkaffald, kød- og benmel og organisk materiale fra bryggerierne kan bruges som gødning. Ellers er der hele udbygningen med biogas, som gerne skulle give noget. Spildevandsslam fra byerne er desværre ikke aktuelt lige nu, fordi man ikke kan dokumentere, hvad der er i det. Desuden håber jeg på, at vi kan få nye sorter, der er specielt egnede til økologisk avl. Heldigvis blev det økologiske forskningsprogram, som vi kæmpede så hårdt for, videreført.

loh

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle