Stordrift skal være enkel

Med 875 køer skal det hele være så enkelt, at alle kan finde ud af det, er holdningen på Haugaard Iller I/S.

Egentlig var det jorden, der trak, da brødrene Jens Erik og Karl Jørgen Haugaard overtog ejendommen i 1999. Men der stod også 79 køer.

»Vi kan da lige prøve,« husker Karl Jørgen Haugaard tilbage.

Det gik egentlig meget godt, kan man roligt konkludere. I dag driver brødrene Haugaard Iller I/S ved Ans med 875 køer med et DB pr. ko forrige år på 14.400 kroner.

Opskriften er nem. Det hele skal være så enkelt og simpelt som muligt.

Gør alt selv

»Vi har valgt, at det skal være simpelt. Men også effektivt, og derfor bruger vi mange mandetimer. Derfor har vi 15 ansatte. Men vi kunne heller ikke selv være i det her, hvis ikke det var simpelt, for vi er ikke meget til papirer og teknik. Når vi har så mange køer, skal det være så enkelt, at alle kan finde ud af det, ellers er man selv bundet 365 dage om året,« forklarer han.

Der malkes tre gange i døgnet i en 2x24 sildebens-Boumatic. Dels af sundhedsmæssige grunde, dels fordi der så stort set altid er folk på bedriften og dermed bliver holdt godt øje med alt.

»Vi burde være gået fallit for længst, for det koster i arbejdstimer, men det giver faktisk lavere omkostninger samlet set,« konstaterer han.

Det er også en markant del af konceptet, at de gør alt selv på Haugaard Iller I/S, også inseminering og klovbeskæring i stalden og majssåning og -finsnitning i marken.

Alt i én stak

Er der frit valg mellem to løsninger, vælger brødrene så godt som altid den mest simple.

Et eksempel er grovfoderet. Desværre er ikke al jorden lige egnet til majs, så markplanen består af 400 hektar majs, 300 hektar salgsafgrøder og 70 hektar slætgræs.

Men dels reserveres en god del af græsset til opdræt og en kødkvægsbesætning, dels blandes resten simpelt hen i majsen, så al ensilagen til mælkeproduktionen ligger i én kæmpe stak.

Græs og eventuel helsæd ensileres først i stakke ved siden af, når tid er, og åbnes så, når majsen snittes. Med en møgspreder blandes den gamle ensilage så op i den nye i tynde lag, hvor der for en sikkerheds skyld sluttes med en god halv meter majs øverst.

Med egen finsnitter kan Haugaard Iller I/S samtidig sikre, at de 400 hektar majs fordeles med hensyn til sorter og kvalitet, så stakken er ens fra ende til anden.

Faktaboks

Haugaard Illers

  • Ejes og drives af Jens Erik og Karl Jørgen Haugaard og ligger ved Ans
  • 875 køer samt kødkvægsbesætning
  • 770 hektar i markplanen
  • 15 ansatte

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle