Strategien lagt i A4-format

Tommelfingrene vender opad efter de første rådgivningsforløb med konceptet Dynamisk Strategi. Ikke mindst det overskuelige resultat gør metoden velfungerende.

Lovkravet om løsgående, drægtige søer fra 1. januar 2013 rykker stadig tættere på ¿ også hos Hans Gæmelke, Lundballegård på Djursland. Han driver en produktion på 240 årssøer med fuld slagtesvineproduktion og står med de nye regler over for krav om forandringer på sin bedrift.

Med det udgangspunkt blev han kontaktet af konsulent Erik Bendix Jensen, Djursland Landboforening. Som driftsøkonom har han meldt sig som en af flere konsulenter til udviklingsprojektet Dynamisk Strategi, en nyudviklet rådgivningsmetode fra Videncentret for Landbrug. Han foreslog Hans Gæmelke at lægge bedrift til en strategianalyse.

"I Dynamisk Strategi er det landmandens aktuelle status og samlede situation, der er udgangspunktet. Det gør metoden god, når der skal træffes vigtige beslutninger for fremtidens drift. Og det er netop, hvad Hans Gæmelke står over for med 2013-problematikken," forklarer Erik Bendix Jensen.

Han understreger, at den nye måde at tænke strategi på omfatter langt mere end den aktuelle anledning.

"Hensigten er at formulere strategiske mål ud fra en større vision, der forholder sig til en dynamisk fremtid og omverden ¿ deraf navnet Dynamisk Strategi. Selvfølgelig spiller 2013 stadig en stor rolle, men konsekvenserne bliver sat ind i et større perspektiv," påpeger Erik Bendix Jensen.

Meget at komme efter

Rygraden i Dynamisk Strategi er to møder på bedriften mellem landmanden, hans ægtefælle og en konsulent med kompetence i metoden ¿ sidstnævnte typisk ledsaget af en kollega.

På det første møde kortlægges virksomheden, landmandens og familiens ønsker til den, strategi og vision ¿ med udgangspunkt i mødeværternes egne formuleringer.

På det andet møde suppleres der med en analyse af omverdenen, de forhåndenværende ressourcer, en tilpasset strategi, indsatsområder og handlingsplan til at virkeliggøre strategien.

Udfordringen for konsulenten er herefter at få resultaterne sammenfattet på ét A4-ark for hvert møde ¿ dels et såkaldt virksomhedskort, dels et strategisk kompetencekort. Tilsammen skal de give landmanden og ægtefællen overblik og fungere som støtte, når de skal kommunikere strategien i forhold til kreditgivere, myndigheder, medarbejdere og andre interessenter i virksomheden.

"Netop enkelheden og overskueligheden er styrken ved denne måde at præsentere strategi på. Den er til at forstå og let at forklare til andre. Derfor får landmanden og hans familie ejerskab til den ¿ og ønske om at virkeliggøre den," mener Erik Bendix Jensen.

Han tilføjer, at mange landbrug kunne have glæde af et Dynamisk Strategi-forløb men understreger, at det også er en krævende proces.

"Landmanden og hans ægtefælle skal være indstillet på det. For succesen står eller falder med, om de er klar til at tænke i disse baner. Det hele bygger nemlig på deres tanker, ord og forestillinger om fremtiden. Men spiller de med, er der meget at komme efter," fastslår Erik Bendix Jensen.

hels

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle