Ulvetiltag er lille plaster på styrtblødende sår

Af Thor Gunnar Kofoed, viceformand, Landbrug & Fødevarer

I sidste uge meldte Miljøministeriet ud, at der sættes tre nye tiltag i gang i ulveforvaltningen. Det drejer sig om GPS-overvågning af ulve, dialogmøder med lokale borgere, og trailere med nyttigt udstyr til frivillige hjælpere i ulveområder.

I sig selv tre fornuftige tiltag, som alle er med i Vildtforvaltningsrådets anbefalinger til ministeren om en ny forvaltningsplan for ulv.

Det er dog blot et meget lille plaster på et styrtblødende sår og kan slet ikke stoppe blødningen. Initiativerne er på ingen måde nok til at sikre husdyrholderne beskyttelse mod ulvens hærgen.

Den klare anbefaling fra Rådet var klar. Hele planen bør gennemføres som én samlet pakke.

Vi savner blandt andet 100 procent kompensation for omkostninger til ulvesikring af hegn, mulighed for individuelle hegnsløsninger, en udredning af stress og adfærdsændringer hos husdyrene, og en operationalisering af definitionen på en problemulv.

Det skal naturligvis være en del af ulveforvaltningen. Husdyrholderne skal ikke betale prisen for, at der skal være ulve i Danmark.

Man kan finde en vis fortrøstning i, at miljøministeren i et samråd i sidste uge lagde op til at se på kompensationernes størrelse og følge op på, om der er behov for at gennemføre flere af Vildtforvaltningsrådets anbefalinger.

Det er dog meget svært at forstå, at ministeren med kendsgerningerne i hånden kan være i tvivl om, at der er behov for langt mere handling nu og her for at hjælpe husdyrholderne. De har krav på en anstændig behand- ling.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle